Allmänt, Renovering

After work-work på kolonin

Igår åkte jag ner till kolonilotten direkt efter jobbet för att jobba lite med trädgården och renoveringen, jag hade bara ett par timmar på mig. Eftersom jag jobbar i Linköping och bor i Norrköping hade jag redan en timmes bussresa bakom mig innan jag klev på buss 115 till Ingelsta och möttes av bastuvärme och gräsliga odörer. Ibland ångrar jag bittert att jag gjorde mig av med bilen.  Det tar bara 20 minuter från Söder Tull till Ingelsta men det kändes som de längsta 20 minuterna i mitt liv. Det fanns nästan ingen luft och stanken var outhärdlig, ungefär som om jag satt med huvudet i IFK Norrköpings gemensamma tvättpåse för använda strumpor. Vid varje hållplats stack jag ut huvudet genom den öppna dörren närmast mig och drog några djupa andetag, med resultatet att jag blev yr i mössan.
Lättnaden var stor när jag äntligen kunde kliva av bussen och istället kände doften av jordgubbar som kom från ett litet torgstånd vid vägen.  Jag har nog inte känt så intensiv jordgubbsdoft förut så naturligtvis köpte jag genast två lådor.  Så här i efterhand misstänker jag att det stod någon gömd i buskarna och sprayade luftfräschare med jordgubbsdoft i området för att locka fler köpare. Verkar fullt logiskt, eller? 😉

Syftet med trippen till kollo var naturligtvis att vattna och jag kom i grevens tid, kan man säga. Jag hade vattnat grönsakslandet och krukorna som besatt i söndags men det var kruttorrt överallt igen. Som tur var hade ingenting vissnat och faktiskt såg jag att mina små jordgubbsplantor redan hade fått gubbar som börjat mogna. Jisses, i maj! Har det nånsin hänt förr i Östergötland?  Jag hörde av en kollega att det tydligen var rekord och att maj inte varit så varmt sedan slutet av 1890-talet, i svensk meteorologisk historia. Om det stämmer eller inte, låter jag vara osagt, men detta är något som jag inte upplevt tidigare och jag har ändå knallat runt på den här planeten i mer än 4 decennier.
Medan vattenspridaren stod på full fräs i grönsakslandet sprang jag själv som en tätting med vattenkannan och vattnade tomater, kryddor, paprika och pelargoner i alla krukor.  Det blev säkert tio kannor och jag var glad att jag hade fyllt upp regnvattentunnan i helgen.  Medan jag vattnade upptäckte jag till min förtjusning att det jag befarat om pollineringen inte stämde. Jag har knappt sett till ett enda bi eller humla och trodde att det inte skulle bli några körsbär eftersom trädet gick i blom blixtsnabbt för ett par veckor sedan och bara några dagar senare var blommorna borta. Inte en chans att de hunnit pollineras, tänkte jag. Men jo…det är fullt med körsbärskart över hela trädet. Lycka! Detta ger lite hopp om plommonen också.

Till middag blev det en snabb plocktallrik med prosciutto och halloumi, vilken intogs på altanen.  Av någon anledning blir det ofta plocktallrik på kollo, trots att jag älskar att laga mat. Just då var tiden knapp och det här gick snabbt.
Medan jag åt kom min granne Jacob instolpandes i min trädgård med famnen full av plantor och sa på sin brutna svenska ”Jag ska plantera bönor åt dig!”. Jag bara skrattade eftersom jag vet att det är omöjligt att stoppa honom när han fått för sig att göra något och det fanns en stor ledig plätt i trädgårdslandet, så varför inte?
”Vad är det för bönor?” undrade jag.
”Du kommer upptäcka… kan bli vad som helst” sa Jacob och grävde ner plantorna i två rader och gick.
Han är för rolig!
Det ska bli spännande att vad det blir.

Efter maten satte jag igång att plocka ur spik och kabelklamrar ur golvlisterna som jag lossat i vardagsrummet och därefter slipade jag ner dem. Det är en del små sprickor och hål här och där i listerna som jag kommer åtgärda med snickerispackel och latexfog, men nu är de färdiga för att grundas med häftgrund i helgen. I den här värmen så lär färgen torka blixtsnabbt så med lite tur hinner jag få dem färdiga redan på fredag kväll och kan montera på lördag.

Jag har en ganska knäpp tanke om hyllorna jag ska montera i min blivande målarnahörna, nämligen att följa färgskalan som jag har i muralmålningen. Det vill säga att den nedersta hyllan ska vara mörkgrå, den mittersta, lavendel och den översta ljus lavendel.  I mitt huvud verkar det som en kanonbra idé men om det blir så lysande i verkligheten är en helt annan pilsner.
Vi får se! 😉

När jag åkte hem var luften intentivt fylld av syréndoft och solnedgången var slående.  Bussen hade hunnit svalna och mitt sovrum var svalt och utvädrat och jag fick en skön natts sömn för första gången den här veckan.
Nu längtar jag efter fredag då jag åker ner och går all in med renoveringen igen.

I ett kommande inlägg kommer jag publicera bilder på en massa växter som finns i trädgården och som jag inte vet namnet på och ni får gärna hjälpa mig att artbestämma dem, så kommentera och ställ gärna frågor. Jag svarar på alla kommentarer och när jag inte kan svaret så finns det andra som kan hjälpa till.