Allmänt, Renovering

Altan- och vardagsrumshelg

Efter flytten i fredags började jag genast fixa på altanen, vilken var i stort behov av lite kärlek. Min ambition är så småningom att bygga ett utekök, men nu får planteringsbord och en hylla utgöra avlastningsytor. Jag fick äntligen ner mina pelargoner till kollo, vilket är en stor lättnad för de är så stora att de fyllt halva balkongen så jag knappt fått plats med stolar och bord. Altanen på baksidan är hyfsat stor så där finns gott om plats för växter.

I stort sett hela fredagen gick åt att måla färdigt taket i vardagsrummet och eventuellt måste jag stryka ett varv till. Detta förbaskade niktotin! Trots att jag tvättat taket två gånger med målartvätt så syns nikotinet genom färgen på en del stället. Morr! Jag målade ända till sent på kvällen och ramlade i säng runt midnatt, med håret fullt av torkad vit färg.

På lördagen blev det trädgårdsarbete halva dagen. Det vanliga som gräsklippning och trimning samt ogräsrensning. Påskliljorna och tulpanerna är redan överblommade utom några nästan självlysande rosa-vita tulpaner som är väldigt söta.

Jag tycker det ser väldigt trist ut med bladen och stjälkarna från narcissser och tulpaner men samtidigt vill jag att näringen från dessa ska gå tillbaka ner i lökarna så istället för att klippa ner dem så kommer jag knyta ihop dem och gömma dem under de andra perennerna som nu växer så det knakar. Jag har två stora perennrabatter och de ser ut att bli sprängfyllda av blåklint, solöga, pioner, löjtnantshjärta och en hel del lökväxter. Dock finns ett ganska stort tomt område i den största rabatten som jag funderar på att odla gladiolus eller dahlior i. Till min fasa har jag sett kirskål i det området och det måste så klart stoppas.
Efter att ha läst lite om hur man bekämpar kirskål så tror jag att jag ska testa att täcka dem med tidningspapper och kompost i ett par år och där jag inte kan göra så kommer jag klippa av bladen och använda i sallad osv. Ni vet väl att kirskålen är ätlig?
De kunniga jag pratat med säger att det är ingen mening med att försöka gräva upp kålen, det blir bara värre om man inte får upp varenda liten rotbit ur marken.

På eftermiddagen på lördagen fick jag syn på hur äckligt vattnet var i dammen så det var bara att plocka fram verktygslådan och koppla lite el för att försöka få igång pumpen. Detta gjorde jag mest för att jag inte vill ha en myggfarm på tomten och för att stillastående vatten har en tendens att börja lukta ganska sunkigt efter ett tag. Efter nån timmes skruvande och knipsande av kablar så porlade det fint i dammen och vattnet blev klarare efter bara ett par timmar. Pumpen har ett filter som renar vattnet och till min förvåning såg jag hur djup den faktiskt är, ca 50-60 cm.  Jag trodde att den knappt var djupare än ett fågelbad och fattade inte hur den stora pumpen skulle kunna täckas av vatten, men där ser man. Jag upptäcker ständigt nya saker i och runt stugan. Här är pumpen igång. Jag drog ner strålen efter ett tag eftersom det plaskade lite väl mycket och det gjorde mig konstant kissnödig.   😉

Återigen hade jag samlat ihop en massa kitsch i huset och gäststugan och packat i lådor och den eftermiddagen kom en kvinna och hämtade allt till sin loppis.  När grannen fick se att jag skänkte bort prydnadssaker kom de springande med en svinstor låda med saker som de ville bli av med. Det slutade med att kvinnans bil var fullpackad till bristningsgränsen och hon såg rätt nöjd ut när hon åkte. Hennes loppis är till för att samla in pengar till behövande barnfamiljer så det kändes bra att skänka grejerna. Om inte annat var det skönt att bli av med prylarna och jag fick tillbaka utrymmet i en hel garderob som varit fullproppad med mög.

På kvällen var det dags att renovera igen och jag slipade ner spacklet på väggarna, dammsög och nyste om vartannat. Jag glömmer jämt hur himla dammigt det blir. Jag hade inte några större förhoppningar om att damsugaren som följde med stugan skulle vara nåt vidare, men tji fick jag. Bosch-dammsugaren måste vara minst 20 år gammal med attans så verksam den är. Det var nästan så jag trodde plastmattan skulle slitas upp från golvet. Dammet försvann på nolltid så efter det kunde jag börja måla väggarna vita. Jag fick även ett infall att måla en av dörrarna med chalk paint (Annie Sloans) och gillade den blåa färgen som heter Louis Blue. Jag har samma färg på en del möbler hemma.

Idag, söndag, så målade jag klart väggarna som nu är helt vita och brjade även måla sovrumsdörren i Louis Blue, Greek Blue samt Paris Grey. Dock är jag inte helt nöjd med den gråa färgen så där kommer jag måla över med en annan kulör.

Jag har bara gjort en strykning på dörrarna och ska göra en till med tunnare färg nästa helg samt fundera ut vilken kulör som ska ersätta det grå. Därefter ska dörrarna vaxas, så som man gör med chalk paint, vilket ger mer djup åt färgen.

Det behövs mer vit färg på lister och dörrkarmar också. Det bruna som är under lyser igenom på flera ställen så minst ett lager till kommer det behövas. När det är dags att renovera sovrummet kommer jag måla med grundfärg först både i taket och på lister/karmar, för att slippa måla 3-4 lager med snickerifärgen.

Jag kollade väderprognosen och inte förrän till helgen ser det ut att bli regn, så jag lär garanterat åka till stugan efter jobbet och vattna. Dock ska det bli regn i helgen så då blir det nog mest fokus på renovering i stugan. Jag vill så gärna få klart vardagsrummet så jag kan börja inreda och få min målarhörna på plats. Jag ser framför mig många sköna stunder vid staffliet både i målarhörnan och på altanen i sommar.

Hoppas ni får en skön söndagskväll.