Allmänt, Grönsaker, Inläggning, Mat

Inlagd gurka i världsklass samt krig med luktärten och humlorna

Jag började rensa i en skamvrå (en av dem..ja) i trädgården därför att jag verkar vara i ständigt krig med den perenna luktörten som brer ut sina tentakler som i den värsta Alien-film. Jag fick dock snabbt ge upp det projektet eftersom jag i samma veva rev upp ett stort humlebo som tydligen, och utan mitt medgivande, etablerats i samma rabatt. Nu får jag rycka en stjälk av luktärten i taget och sen springa för livet med ett svart band av arga humlor bakom mig. Jag beräknar att rensningen lär bli ett två-veckorsprojekt.

Så vad göra istället?
Jo, vi i Östergötland har nu nått den tid på året då sommarsquash och gurka kan skördas i stort sett varje dag. Att lägga in grönsaker är både kul, gott och dessutom går det snabbt. Jag brukar både pickla (med kokad lag) och göra andra inläggningar (med kallrörd lag) och har testat en del recept genom åren. Den variant jag har korat som personlig favorit vad gäller gurkliknande grönsaker är en variant på ett recept som jag hittade på en annan blogg för många år sedan. Detta kan användas till både gurka (av Västerås-typ) och sommarsquash. Och säkert fler grönsaker, men det har jag inte testat.
Resultatet blir mer åt smörgåsgurks-hållet, då jag tycker det är godast och funkar till det mesta. Det är alltså inte ättiksgurka eller saltgurka utan är mer åt det sötare hållet men inte fullt så sött som det man köper i affären. Extra smakrikt blir det av vinbärsblad och, i förekommade fall, blad från fänkål.

Ingredienser:
1 kg Västeråsgurkor/sommarsquash
1 dl Dill
3-5 msk Senapsfrö
1 dl blad från fänkål (kan uteslutas om man inte gillar lätt lakritssmak eller inte har tillgång till det)
10-15 blad från svarta vinbär (kan uteslutas om man inte gillar smaken eller inte har tillgång)
2.5 dl Ättiksprit 12%
4.5 dl Vatten
0.75 dl Salt utan jod (TIPS! Ta inte grovt salt för det tar evigheter att lösas upp i en kallrörd lag)
4.5 dl Strösocker

Gör så här:
Blanda ättika, vatten, salt och strösocker i en stor tillbringare (1,5-2 liter).
Rör om tills allt socker löst sig. Tvätta gurkorna/squashen noggrant i kallvatten. Tvätta även vinbärsbladen för att försäkra dig om att det inte finns kryp på dem. Myror brukar gilla svarta vinbär.
Skiva gurkorna/squashen i 2-3 mm tjocka skivor, jag använder mandolin så är det gjort på fem röda.
Varva vinbärsblad, fänkålsblad, dill och senapsfrö med gurkan i väl rengjorda glasburkar.
Slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara proppfulla och var inte rädd att pressa ner skivorna med en ren sked för att göra det så kompakt som möjligt.
Förslut locket och ställ dem sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du börjar avnjuta denna ljuvliga pickle.
En oöppnad burk håller i ca 1 år i ett mörkt, svalt skafferi/kylskåp/jordkällare om du varit noga med att diska burken.
En öppnad burk håller normalt sett ett par månader i kylskåpet. Problemet är bara att en burk aldrig räcker i två månader, de går åt i en rasande takt!

Till vänster inlagd sommarsquash, högst upp en blandning med gurka/squash och fänkål