Allmänt, Mat, Sylt och saft

Regndag – dags att koka sylt! Jordgubbs-, rosenblads- och citrussylt samt körsbärsylt.

Koka sylt?! Jaaa, det är så kul, gott och enkelt att alla som har tillgång till bär borde testa det åtminstone en gång i livet. När man avnjuter sin ljuvliga hemmagjorda sylt för första gången är det svårt att gå tillbaka till det man köper i de vanliga livsmedelsbutikerna. Här är mina två favoriter.

Jag visste att det skulle bli en råkall, regnig och grå dag idag, så innan ovädret drog in imorse sprang jag ut i trädgården och plockade körsbär och rosenblad. Jag hade två sorters sylt i åtanke: körsbärssylt och en jordgubbssylt med rosenblad och citron. Jordgubbarna hade jag redan i frysen eftersom jag kunnat skörda stora mängder i år.
Mitt fina körsbärsträd, däremot, har knappt levererat alls i år och det blev en troligt mager skörd på knappt en halvliter. Jag kompletterade därför med lite vinbär, både svarta och röda, men inte för mycket för sylten ska ju smaka körsbär. Mina körsbär är ganska sura och inte goda att äta direkt från trädet så receptet är anpassat efter just mina körsbär. Om du vill koka sylt, vilket jag rekommenderar eftersom det går snabbt, enkelt och är så himla mycket godare än det man köper i butik, så smaka på dina bär. Är de redan söta så vill du möjligen dra ner på sockret till häften. Testa dig fram.

Körsbärssylt använder jag främst till dessertost och ostkaka men även (uppvärmd) till vaniljglass samt i kvarg som mellis. Himmelskt gott! Körsbärssylt är inte så vanligt i våra butiker så jag brukar göra små burkar att ge bort när jag är inbjuden till någon tillställning. Om inte exet hinner komma på besök för han är helt galen i körsbärssylt och brukar sno med sig några burkar.
Det är märkligt hur han alltid lyckas pricka in sina besök just när jag gjort egen halloumi, torkat beef jerky eller kokat sylt?

Förberedelser för sylt- och gelékokning

Ställ in en ren tallrik i kylen för den ska du använda till att prova om sylten är tillräcklig fast. Diska noggrannt alla burkar, eventuella gummipackningar och lock. Torka dem ordentligt så inget vatten finns kvar i burkarna. Man kan även sterilisera glasburkar genom att ställa dem i ugnen. Det finns beskrivningar på det på nätet.
Men lägg för sjuttsingen inte locken i ugnen för då smälter gummipackningarna och plastbeläggningen inuti locket.

Körsbärssylt på syrliga körsbär

Ingredienser:
1 kg körsbär
1 kg strösocker med pektin
2 tsk Atamon (om man vill förvara sylten längre än ett år, annars kan detta uteslutas)

Börja med att skölja och kärna ur körsbären. Håll dig på diskbänken eller som jag gjorde på ett bord med vaxduk som är lätt att rengöra, för det kommer se ut som Stockholms blodbad. Det ni ser på bilden är inget mot förra året så jag kärnade ur 12 liter körsbär. Det tog nästan tre timmar den gången och jag var redo att gå in i ljuset långt innan jag var färdig. Idag tog det bara en kvart, trots att jag använde kniv och inte urkärnare.


Receptet för den här körsbärssylten bygger på lika delar bär och syltsocker med pektin.
Jag hade bara 3 hekto bär, till denna omgång, så jag körde 3 hekto socker.
I med alltid hop i en kastrull och koka snabbt upp. Sänk sedan värmen och koka sakta i 2-5 minuter. Efter 2 minuter kan du testa sylten med hjälp av den kylda tallriken.

Syltprovet, dags att fylla burkarna samt förvaring

Ta upp lite av saften på en sked och droppa på tallriken, om saften stelnar så att den inte rinner (kan ta bortåt 30-60 sekunder) så är sylten färdig. Om den inte stelnat kan du behöva lägga till lite mer socker och koka ett par minuter till. Om du använder Atamon konserveringsmedel så häll i detta när sylten svalnat till ca 80 grader, för annars förloras effekten av Atamon. Rör om så konserveringsmedlet fördelas jämnt i sylten.
När syltprovet är godkänt häller du upp sylten på burk, torka av ev spill på kanterna med hushållspapper och sätt på locket direkt. Jag brukar vända burken upp och ned i några minuter för det verkar få locket att sitta tajtare och nästan så ett vacuum bildas. Men får dock vara försiktig eftersom burkarna blir väldigt varma. Använd gärna grytvante eller en kökshandduk så du inte bränner dig. Du kan förvara oöppnade burkar i kyl, sval, kallskafferi eller jordkällare i ett år, med Atamon håller sylten i flera år.

TIPS: Låt burkarna svalna till ungefär rumstemperatur innan du ställer in dem till förvaring, annars kan det bli väldigt varmt i din kyl/sval så du förstör andra matvaror.

Jordgubbssylt med doft av rosor och citron

Jag älskar den här sylten som har en svag hint av rosor och citron. Vill du ha en kraftigare rosensmak kan du använda lika mycket rosenblad som bär.
Till detta recept använder jag inte lika mycket socker som till körsbärssylten. Till 2 kg bär använder jag 1-1,5 kg socker med pektin beroende på hur söta bären är. I år var de otroligt söta så jag körde på 2 delar bär och 1 del socker.

Ingredienser:
2 kg jordgubbar, sköljda och delade i så stora bitar man vill ha i sylt. Det fungerar med både frysta och färska jordgubbar.
1 kg socker med pektin
4 tsk Atamon (om man vill förvara sylten längre än ett år, annars kan detta uteslutas)
1 st citron, både saft och rivet skal
5 dl rosenblad (ej snittblommor då dessa är besprutade. Använda röda eller rosa blommor. Ju mer doft desto mer smak)

Skär bort det vita från rosenbladen, då dessa delar är beska.

Blanda jordgubbar, citronsaft, citronskal, socker och rosenblad i en kastrull och koka upp snabbt. Sänk sedan värmen och låt småkoka i 2-5 minuter. Gör sedan sylttestet som jag beskrivit ovan.


TIPS: Om du handdiskar så fyll syltkastrullen med vatten direkt efter att du förseglat burkarna, det kommer underlätta diskningen väsentligt! Annars kan du få kämpa med att få bort segt syltspad ur kastrullen. I learned the hard way!

Hoppas recepten är till nytta och kommentera gärna med ditt bästa syltrecept eller vad du tyckte om dessa recept?