Allmänt, Grönsaker, Odla, Örter

Nu börjas det…2021’s odlingssäsong

Hejsan!
Nu rapporterar jag från nya lägenheten och jag kan meddela att de senaste månaderna har varit de mest vilsamma och energiåterhämtande jag upplevt på många år. Inga störiga grannar, inga fyllefester som spårat ur utan bara lugn och ro.
Men varför skriver jag från lägenheten?

Ja, det finns flera skäl faktiskt. Jag har ju en ny altan som är så mycket större än min förra balkong så här finns många möjligheter att odla, eftersom den dessutom ligger i söderläge (inlägg kommer om altanen). Ett annat skäl är att min odlingssäsong börjar i lägenheten varje år. Redan i november börjar jag så smått driva upp plantor som ska planteras ut på våren. Chili och paprika sår jag alltid tidigt och ibland bara för att jag vill ha plantor att pollinera inomhus. Jag älskar att se frön gro och bli till fantastiska plantor som blommar och bär frukt. Den processen ger mig lika mycket glädje som att se växterna frodas i trädgårdslandet och bli skördeklara. Det känns som magi varje år, att se det lilla fröet gro och spira och hur plantan förändras.

I slutet av november sådde jag tomaterna ”Microbel” som jag tidigare år har misslyckats kapitalt med. Inga frön grodde och butiken skickade en annan sort som kompensation. Jag beställde nya frön till årets sådd.

I år har jag lyckats, men det verkar vara nåt knas med några av plantorna, för de växer sig högre än den sorten borde bli. Jag köpte fröerna från Impecta och jag har upplevt att det är ganska dålig kvalitet på deras fröer ibland. På bilden ovan ser ni plantorna efter 6-8 veckor efter frösådd och idag ser vissa av dem ut så här.

Så här ser jag på saken; antingen har jag satt växtbelysningen för högt eller också så har jag blandat ihop fröpåsarna. Jag har en stor soppterrin där jag förvarar fröerna och det blir minst sagt rörigt emellanåt.

Men det finns ett stort MEN… nämligen att andra fröer från samma påse har det rätta växtsättet, dvs låga och buskiga. Ni ser dessa i framkanten av krukorna i bilden ovan.
Detta får mig att tro att vissa av fröerna inte är Microbel utan någon annan sort. Att handla från Impecta har alltid varit som ett lotteri för mig. Vissa fröer gror inte ens och ibland får jag något annat än det jag beställt.
Nåja, jag ska plantera om tomaterna vartefter så det ska bli spännande att se vad de här högresta plantorna egentligen är?

Nytt för mig i år är att jag också hakat på Bokashi-vågen och nu har två komposthinkar i köket där den ena får vila i två-tre veckor innan jag gräver ner komposten i jorden, och så fyller jag på den andra med matkompost och strö.

Tips: Använd whiteboard-penna och skriv på locket när du satt din bokashi-hink på viloläge. Då kan du torka bort texten när bokashi-komposten är använd och du ska börja fylla på den på nytt. Eller skriv på en bit maskeringstejp som du fäster på locket.
Bokashin ska vila minst 15 dagar.

Det betyder att jag äntligen kan få nytta av alla bananer som jag köper och sakta ser dö ner och bli svarta i fruktskålen. Jag fattar inte ens varför jag köper dem? Jag äter max en av fyra bananer, samma sak med äpplen.
Med bokashi slipper jag åtminstone få dåligt samvete över att slänga mat som jag inte äter. Lakvattnet från bokashi-hinken sägs vara otroligt bra som gödning och jag vattnade med det idag, på tomaterna. Det återstår att se om det gör skillnad.
Idag har jag sått mängder med kål samt kryddor men det blir ett inlägg för morgondagen, där jag visar mina bästa tips.

Ha en skön dag!