Allmänt, Blommor, Odla, Trädgårdsarbete

Blomstertid

Jag åkte direkt från jobbet till kollo igår. Eller rättare sagt, jag åkte till Maxi och handlade och kånkade sen varorna till stugan. Jag var tvungen att åka dit för att vattna, för det har varit kanonvarmt de senaste dagarna och jag vill inte riskera att grönsakslandet torkar ut och att det jag planterar dör. Det är redan ett par jordgubbsplantor som fått stryka på foten.  Jag satte igång vattenspridaren direkt och packade sedan upp alla varor jag handlat. medan jag höll på och grejade i köket kom en underbar doft in genom köksdörren och vid närmare inspektion visade det sig att min gigantiska buskpion slagit ut med tefats-stora rosa blommor och i kvällssolen spred den en magisk doft. 

När jag var här i söndags hade buskpionen inte slagit ut så detta är alltså resultatet av den märkliga värmebölja som råder.
Till min fasa såg jag att körsbärsträdet nästan blommat över och eftersom jag knappt sett några bin eller humlor så tror jag att körsbärsskörden kommer bli mager i år.

Mitt äppelträd har knappt några blommor alls så äpplen ska jag nog inte räkna med heller. Vad jag kan se så fanns det bara tre blommor på hela det stora trädet.

Det regn som utlovades till helgen har nu ersatts med strålande solsken och 25 grader varmt. Det bådar inte gott för min gräsmatta som börjat bli brun och trist. Vattnet i regntunnan börjar ta slut och i västra Sverige råder nu fullständigt eldningsförbud. Jag såg på nyheterna igår att skogsbränder brutit ut. Hoppas verkligen att det kommer lite regn nästa vecka. Om inte annat är det ju midsommar om 4 veckor och då lär det ju garanterat regna, det vet vi ju allihop.

I rabatterna har det skett förändringar, sommarlökväxterna är i full blom nu.  Det finns mängder av allium och en klockliknande blå blomma som jag inte vet namnet på, men även flox, förgätmigej och löjtnantshjärta (vilka inte är lökväxter, jag vet).

Hela koloniområdet befinner sig nu i en veritabel syrénexplosion…

…men själv har jag inga syrénträd på min lott utan får njuta av grannarnas blommor och det går ju lika bra det med. Jag har inga planer på att plantera några heller eftersom jag vill gräva upp ett grönsaksland till och även fixa en hallonrabatt samt ett komposthörn. Vi får se om allt detta hinns med i år, det tror jag knappast men jag kan ju börja förbereda i höst inför nästa år.
När jag hade vattnat och fått i mig lite mat kollade jag på klockan och insåg att den redan var åtta på kvällen. 3 timmar hade bara rusat iväg och jag fick springa till bussen för att inte missa den. Jag var lite avundsjuk på mina grannar som i princip flyttat in på sina lotter och skulle få sova kvar där inatt, men de är ju å andra sidan pensionärer och behöver inte stiga upp i ottan och åka till jobbet.
Eftersom värmen ska fortsätta så lär jag få åka ner och vattna på torsdag igen och jag ska jobba hemifrån på fredag så eventuellt kan jag sova över då och jobba från stugan.  🙂