Idag kunde jag verkligen inte klaga på vädret för det var strålande sol från klarblå himmel och fåglarna kvittrade i kör hela eftermiddagen, medan jag körde kärra efter kärra med ris till koloniområdets upplag. Jag räknade efter och tror att jag kört iväg totalt 18-19 kärror med ris. Hur är det ens möjligt att det kan bli så mycket från en liten trädgård på 500 kvm? Varje vända med skottkärran ger mig ca 1500 steg på stegräknaren så det är ganska mycket gratis-motion. Efter en heldag i trädgården så känns det verkligen i ryggen, men samtidigt känner jag mig nästan odrägligt nöjd med mig själv.
Nu börjar jag se slutet på ris-hanteringen, kanske en kärra till imorgon, och sen kan jag fokusera på det roliga – att få börja göra fint inför odlingssäsongen.
Magnoliorna blommar för fullt och det var med visst vemod jag insåg att det kanske är sista säsongen jag ser dem i sin fulla prakt.


Grejer på g
Ja, mina planer klaffade och kontrakten är skrivna. Jag kommer flytta från Norrköping i sommar och det betyder givetvis att jag behöver lägga ut kolonilotten till försäljning. Men jädrar vad jag odla och njuta fullt ut av kolonilotten ända till sista stund!
Sen får vi se hur lång tid det tar att sälja lotten, men det brukar vara bra tryck på marknaden för lotter i det här området, eftersom man får ha ganska stora stugor och dessutom får bo där under hela odlingssäsongen till sommarvattnet stängs av. Det skadar inte att min stuga är nyrenoverad med nya golv och nymålade väggar och renoverad + nymålad fasad. Det borde vara tilltalande för en eventuell köpare. Hoppas hoppas!
Så vad händer med odlingen i framtiden?
Jo, det nya stället ger mig nya, nästan obegränsade, möjligheter att odla. Ett växthus, modell något större, ska byggas och jag kommer hyvla av en stor bit gräsmatta och anlägga frilandsodlingar och en uteplats. Odlingen kommer ligga i hörnet av en stor äppelodling och det har tidigare funnits stora bär- och grönsaksodlingar just på den platsen, så jag vet att jorden är bördig och fin.
Innan jag anlägger odlingplatsen ska vatten och el dras genom äppelodlingen så det kommer grävas både i det syftet, plus för dra in fiber i boningshuset. Det ska bli skönt att bo i anslutning till odlingarna och bara kunna hoppa i stövlarna och gå ut genom dörren för att kunna köra fingrarna i jorden.
Det som också blir annorlunda är att odla vid kusten, där vindarna från havet kan bli kraftiga. Jag tror inte det blir ett problem för frilandsodlingen, men jag måste se till att växthuset verkligen är stormsäkrat.


Jag har fått tillåtelse att plantera träd i äppelodlingen, eftersom många av de gamla träden är borta och det finns gott om plats för nya. Men jag tänker inte äpplen utan persika och valnöt. Det ska bli så spännande!
Jag kommer äntligen kunna vinterförvara alla mina citrusträd och chiliplantor på ett bättre sätt och även kunna införskaffa fikon, oliv och aprikosträd. Växthuset kommer ha ytterligare ett inre växthus med frostvakt i just syftet att hålla några plusgrader under vintern.
Inte minst kommer jag slippa förvara mina stora pelargoner i bostaden under vintern, vilket sparar mycket plats.
Men det är några månader tills jag ska flytta så därför kommer fokus att vara odling på altanen och på kolonilotten, ett tag till.
Jag har flyttat ut nästan alla förodlade plantor till hyllor som är inklädda med plast + ett plastskynke över, och med frostvakten så hålls det en temperatur runt 8-10 grader på nätterna. Än så länge ser det ut att fungera bra och de enda plantor som inte verkar gilla läget är lobelian. Jag vet inte riktigt varför. För torrt, för blött, för varmt, för kallt? Who knows?

Hursomhelst så känns det bra att jag tog det här steget för det betyder att mina plantor är hyfsat härdade vid det här laget och nu är det bara ett par veckor innan jag kan sätta ut dem i stora krukor eller på friland. Något annat som känns bra är att jag varit rätt tuff och toppat dahlior och tomater ganska hårt och ofta, så att jag inte fått lika rangliga plantor som jag annars hade haft. Topparna från tomaterna har jag satt i vatten så de blir fina sticklingar som jag ska plantera i krukor i nästa vecka.
Sticklingar – gör det försvarbart att köpa dyrare fröer
Jag är säkert inte ensam om att ha fått skrämselhicka av priserna på fröer numera. En sort (San Marzano-tomater) jag köpte kostade nästan 80 kr och hade bara 6 frön i påsen. Jag blev lite irriterad över att det var så få frön och kände mig nästan lurad, men det var ju mitt eget fel som inte läst hur många frön det var i en påse.
Som tur är så grodde alla fröerna och nu när jag toppat tomatplantorna så kommer jag få 12 tomatplantor istället för 6, och plötsligt känns det mer ekonomiskt försvarbart. Så mitt tips är att inte hålla tillbaka bara för att du tycker att en viss frösort är för dyr, utan fundera på om det går att ta sticklingar utan påverka blomningen och skörden alltför mycket? Om svaret är ja så kan du kanske dubbla eller tredubbla mängden plantor ganska enkelt. Just tomater är ju så enkla att odla och föröka på det sättet så jag ser ingen anledning att välja något annat än just de sorter jag vill ha.

Nu ska jag vila ryggen så att jag orkar kratta, klippa och rensa några timmar på kolonilotten imorgon. Det ska bli varmare men molnigt imorgon och det passar ju bra så att den här tanten inte svettas ihjäl när hon går lös med krattan och spaden.
Var du än befinner dig i landet så hoppas jag att du också får utlopp för ditt odlingsbehov och njuta av att se dina plantor frodas och växa. Det är ett lika stort mirakel varje gång!
Ta hand om dig och lämna gärna en hälsning så jag vet att just du var här på besök!