September har klampat in med väldigt konstigt väder med ömsom torka och hetta och ömsom kalla nätter och rotblöta. Mina växter på altanen i stan börjar se rätt risiga ut, särskilt tomaterna, och mina zinnior är angripna av löss även fast jag sprejar dem för glatta livet. Trots det låter jag dem vara kvar för jag har hellre löss på zinniorna än på pelargonerna som jag ska ta in och övervintra.


Jag vet inte om du också tänkt på det, men pistillerna/ståndarna på en zinnia är minst lika vackra som blomman som helhet. Om man kryper närmare och kollar blommans mitt så är det som ett litet fyrverkeri av mini-blommor och kruseduller därinne. Jag fick hem mitt nya objektiv idag så jag har roat mig med att ta lite närgångna bilder på zinnior.

Jag kan inte se mig mätt på dem.

Semester!

Nu har jag 9 dagars ledighet framför mig och den tiden ska jag spendera mestadels på kolonilotten och röja upp inför vintern. Bland annat så kommer jag täcka jordgubbslandet med växtdelar och klipp som komposteras hyfsat snabbt och som får kväva jordgubbsplantorna så att jag kan odla något annat där nästa år. Jag tror att jag kommer täcka över allt med en presenning när frosten kommer så att inga jordgubbar hittar upp till ljuset i vår. Jag har haft plantorna i 5 år och det är ett år för länge, anser jag. Skörden blev usel i år, men de har levererat fantastiskt bra åren innan. Dags att förbereda för att förnya, med andra ord. Och nej, jag kommer inte odla jordgubbar på samma plats inom de närmaste 5-6 åren då jag vill undvika sjukdomar och bacillusker.

Med det nya objektivet har jag fått ny lust att fotografera så jag hoppas kunna ta massor av bilder under den kommande veckan och kunna blogga i lugn och ro. Jag planerar också att läsa ett par böcker som jag har på lut, måla färdigt en akvarell och ta fram min Dremel och göra lite träarbeten. Men framför allt tänker jag mysa i höstmörkret nu när det är i stort sett folktomt på koloniområdet och kvällarna är tillräckligt kalla att jag har anledning att tända några dussin stearinljus, dricka té och kura ihop mig i soffan under flera lager filtar. Det blir en övernattning på annan ort också för att umgås med vänner som jag inte träffat på evigheter.

Jag avslutar med en bild på mitt japanska fiberbanan-träd (kallas också Basjoohampa) som blivit nästan 1,2 meter högt under säsongen. Tänk att det var en ynka liten planta på 30 cm när jag köpte den i våras. Snacka om växtkraft.
Visst, det påstås att den klarar ner mot -20 grader om man lindar in den ordentligt, men jag tänker inte riskera något och tror jag låter den övervintra i badrummet under en växtlampa istället. Tydligen kommer den tappa bladen och bli jätteful under vintern, men kommer igen till våren. Vi får se.

Fiber-bananen är den palmliknande växten.

Jag hoppas återkomma med onödigt många bilder i ett inlägg, inom kort. Ha en fin helg och skriv gärna en rad i kommentarerna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *