Eftersom jag bara har tillgång till grönsakslandet när jag är vid stugan så brukar jag plocka hem ganska mycket och försöka processa dem så att de räcker hela veckan till jag åker till stugan nästa gång. Ungefär den här mängden brukar jag frakta hem.

Purjolök, sommarsquash, kål, morötter och plommon

Något jag ofta gör på hösten när tomatskörden är i full gång är att koka tomatsås med lök, vitlök och örter och frysa in. Tomatsåsen använder jag i soppor, köttfärssås, på pizza, i lasagne och även som salsa till tacos.

Fryst eller torkad purjo?

Jag har ganska stora mängder purjo som är färdig att skörda nu och i år ska jag testa att torka en del av skörden för att se om resultatet blir bättre än fryst purjo? Purjo brukar jag också ställa i en stor burk med vatten, så att rötterna fortsätter suga upp vatten. Då håller den oftast i ett par veckor men jag använder mycket purjo så en sådan här mängd tar oftast slut på mindre än en vecka. Viktigt är att byta vattnet med jämna mellanrum, annars börjar det ofta lukta illa.

Det är ganska mycket processande av grönsaker så här års och jag tycker det är så mysigt att sitta vid köksön med knivar och skärbrädor, ett glas vin och en bra film som jag kikar på medan jag hackar och skär. Det är vid sådana tillfällen som jag känner mig väldigt lyckligt skattad och rik.
Att odla och skörda är verklig lycka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *