Jag har fått vansinniga mängder plommon i år och eftersom jag ganska snabbt tröttnade på att äta dem så bestämde jag mig för att rota fram ett gammalt recept på plommonchutney. Chutneyn använder jag i marinader, glazer, grytor och såser men också som tillbehör till grillat och stekt fläskkött samt stekt kyckling. Eftersom jag gör ganska mycket chutney så använder jag konserveringsmedlet Atamon för att förlänga hållbarheten. Dessutom tycker jag att chutney blir bättre om den får stå några veckor i kylen och vila innan jag använder den.
Vill man inte använda Atamon så kan frysa in chutneyn i mindre påsar och fram så mycket man behöver till en måltid. Du kan också öka hållbarheten genom att skala plommonen.

Habenero ger sting i chutneyn

Ingredienser till ca 2 kg chutney:

1.5 kg plommon

4 rödlökar

2 tomater

1-2 röd chilifrukt (jag använder habanero)

2 msk smör

7-10 klyftor vitlök

3 dl mörkt muscovadosocker

1,5 dl vatten

1,5 dl äppelcidervinäger

3 msk citronsaft

1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

3-4 torkade nejlikor (kan uteslutas)

2 tsk Atamon konserveringsmedel (kan uteslutas om du inte planerar att förvara chutneyn en längre tid)

Gör så här:

  1. Dela plommonen, ta bort kärnan och skär dem i klyftor. Skala och hacka rödlöken. Skala och hacka vitlöken . Hacka tomaten i mindre bitar. Hacka chilin i små bitar. Jag använder habanero som jag odlar själv och utesluter kärnorna, eftersom det blir hett nog utan dem.
  2. Smält smöret i en gryta och tillsätt alla grönsaker, rör runt och fräs i 3-4 minuter.
  3. Tillsätt sedan socker, vatten, vinäger, kryddor, citronsaft och salt. Koka upp och låt koka utan lock i ca 30-40 minuter eller till önskad konsistens.
  4. Tillsätt Atamon när chutneyn svalnat till under 80 grader (kan uteslutas).
  5. Häll upp i rengjorda glasburkar. Chutney håller cirka en vecka i kylen, med konserveringsmedel håller den i flera månader alternativt kan du frysa in den i lagom portioner.
Här ligger allt i grytan och kokar snart upp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *