Augusti och september är verkligen goda månader för oss som odlar grönsaker, frukt och bär. Jag är långt ifrån självförsörjande men jag är ändå glad och stolt över att varje måltid innehåller någon ingrediens som jag själv odlat eller producerat. Till min hamburgare idag hade jag min hemodlade sallad, tomater, picklad rödlök, picklad gurka och broccoli och även min egna mozzarella. I stort sett var det bara nötfärsen, baconet och brödet som jag köpt.

Habanero som jag odlar på altanen

Just nu kan jag skörda broccoli, tomater, morötter, sommarsquash, purjolök, piplök, chili, salladslök, västeråsgurka, kryddor och potatis. Innan jag började odla grönsaker på regelbunden basis tyckte jag det var svårt att veta hur myckat jag skulle odla av varje sort? Nu när jag hållit igång odlingen i några år så vet jag att två squashplantor räcker mer än väl för att fylla behovet i ett ensamhushåll. Faktum är att jag får fler squash än jag hinner äta upp, så därför torkar jag en del och picklar en del. Den torkade squashen är en favorit i grytor, gratänger och lasagne. Det är som att smaken koncentreras och jag föredrar nästan den torkade framför färsk squash.

Sommarsquash
En frukt- och svamptork rymmer mer än plåtar i ugnen

Om man använder ugnen eller en frukttork spelar egentligen inte så stor roll. Anledningen till att jag föredrar torken är att den har 6 st våningar (ollor) så jag får plats med mer grönsaker i torken än på plåtar i ugnen.
Torken använder jag även för att torka kött och göra het och härligt seg och kryddig beef jerky. Torkad mat är utmärkt att ta med på mina skogsvandringar för att det knappt tar någon plats och väger nästan inget.

Jag har också insett att vissa grönsaker behöver jag odla mycket mer av, t ex persilja, dill och purjolök eftersom jag använder dem nästan dagligen i matlagningen. Jag har därför en hel odlingslåda dedikerad åt bara persilja och den självsår sig, så den är i stort sett underhållsfri. Jag skördar ganska mycket varje helg och sköljer, hackar och fryser in. Just persilja är en av de kryddväxter som jag inte tycker lämpar sig för torkning och att den faktiskt tappar smaken. Mina dillodlingar har däremot misslyckats kapitalt i flera år och den bara dör för mig, vilket är ganska ironiskt eftersom hela trädgårdslandet var fullt med dill när jag köpte kolonilotten för några år sedan. Alltså vi snackar om en hel äng av dill!
Jag rensade bort allt innan jag insåg att jag givetvis skulle ha sparat en plätt för att kunna skörda. Jag hade då aldrig gjort inläggningar förr och fattade inte att krondill är guld värt och absolut nödvändigt för gurkinläggningar och squashinläggningar. Snacka om att jag är en ”late bloomer” och en dumskalle!
Nu har jag testat massor av olika sorters dill men inget vill överleva, varken i trädgårdslandet eller odlingslådorna.
Nyss såg jag några magra dillvippor i trädgårdslandet av den sorten som fanns här från början, så jag kommer låta dem gå i blom och fröså sig själva, så med lite tur får jag lite dill nästa säsong. Man kan ju alltid hoppas.

Eftersom jag är lite av en prepper så är skördetiden en verklig höjdpunkt då jag kan fylla mina förråd med sylt, saft, gelé, inläggningar, torkat och fryst. På något sätt skapar det en trygghet för mig att veta att det finns god och nyttig mat för flera månader framåt.
Min broccoliodling har även i år gett ett stort överflöd av mat, så idag kommer jag förvälla och frysa in en flera kilo av denna ljuvliga grönsak. För ett ensamhushåll räcker 3-4 plantor gott och väl eftersom man skördar kontinuerligt och varje planta skjuter nya sidoskott. Skördesäsongen för broccoli är därför väldigt lång och fruktsam och man kan i stort sett skörda tills frosten kommer.

Sidoskotten kommer ge mycket mat under hela hösten

Purjolöken jag odlar kan stå kvar i landet hela vintern och jag har till och med skördat purjo i februari/mars i år. Till sist åt hararna upp mina sista purjos.
Jag har valt en härdig sort som heter Northern Lights i år och ska skydda dem med nät ifall harskrällena kommer tillbaka.

Det enda kruxet med trädgårdsarbete och skördning nu är jag fick andra dosen av covid-vaccinet för ett par dagar sedan och vänster arm är i stort sett obrukbar. Nåja, det är ju övergående och tur är det för nästa helg är det dags för vår årliga lyktfest på koloniområdet och jag vill gärna pynta och lysa upp min lilla trädgård med de lyktor jag har. Min trädgård är långt ifrån den mest överdådiga under lyktfesterna, men det är kul och mysigt att gå runt och titta på hur fint många andra gjort och vilket engagemang och fantasi en del har. Jag hoppas kunna återkomma med trevliga bilder från eventet.
Jag får önska dig en skön lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *