Nu är säsongen på kolonistugeområdet över och vattnet är avstängt. För min del betyder det att jag bara åker tlil stugan över dagen och krattar och klipper lite. Och krattning behövs!
Det är den stora magnolian som ger flest löv. De senaste årens extrema värme har gjort att den vuxit sig till det nästa största trädet i trädgården. Jag har till och med varit tvungen att beskära det flera gånger eftersom det växer så mycket att det blir omöjligt att klippa gräset under trädet. Här har jag gått rätt hårt i trädet, eftersom grenarna växte ända ner till marken.

Nu när odlingssäsongen är över så får jag en hel del tid över på helgerna, eftersom jag bara är i stugan några timmar i stöten. Som alltid på hösten så väcks min inspiration att måla, rita, skapa, baka, laga mat och inreda. Sedan ett par veckor tillbaka har jag snöat in på att rita på färgat papper, gärna brunt eller svart papper. Det blir mycket mixed media där jag blandar färgpennor, blyerts, svart bläck och akrylpennor.
Till skillnad mot när jag skapade konst till försäljning så är det mer enbart för min egen skull. Jag ritar och sätter teckningarna i plastfickor och lägger dem i min dagboks-pärm. Prestigen är som bortblåst och jag gör det enbart för mitt höga nöjes skull och troligen kommer de flesta teckningar aldrig ses av någon annan än mig själv. Det är så avslappnande och meditativt att sitta rita eller måla precis det jag känner för, för stunden. Just nu gör jag ganska naivistiska teckningar i en begränsad färgskala.

Matlagning och bakning får allt större utrymme, nu när jag har tid. Normalt sett brukar jag köra en matlagnings-orgie på söndagen för att fixa alla matlådor till jobbveckan, men nu börjar jag redan på lördagen. Jag sitter bekvämt vid köks-ön och hackar och skär och gör hela mis-en-place:n medan någon mysig film eller serie spelas upp på laptopen och jag tar god tid på mig att välja kryddor, örter, ingredienser och sådant som ska ge syra, hetta, sälta och umami. Det är helt enkelt mysiga och värmande stunder som får mig att må så bra. Jag till och med myser när jag sitter och beställer alla matvaror som ska levereras lagom till helgen, så att jag vet att jag har allt jag behöver till helgens matlagning.
Igår fick jag inspiration att göra av Silvia-kaka med citron och saffran, vilket jag aldrig gjort förut. Jag blev förvånad att en kaka kan bli så fluffig och saftig utan att det är någon form av fett i smeten. Inget smör och ingen olja. Otroligt!

I december kommer jag börja förkultivera chili och paprika men fram tills dess har jag en månad av att inte behöva sköta om växter, så det kommer nog bli konst, skulperande, sömnad, mat, bak mm som dominerar min fritid. Och förresten så vet jag inte ens om jag ska odla mer chili eftersom jag tog in två enorma plantor för övervintring, och jag skördar habanero och jalapenos varje vecka.
Eftersom jag tog in plantorna redan i september så blev det ingen direkt chock för plantorna att byta miljö. Normalt sett tar jag in dem när nätterna börjar bli kalla och chocken gör att de släpper löven och ser rätt bedrövliga ut. Visst, de kanske släpper löven vartefter men hittills ser de välmående ut. Jag kommer sätta upp extra-belysningen inom några veckor för att förbättra förutsättningarna för deras överlevnad.

För att summera så känner jag att jag är inne i ett skönt flow, där jag kan släppa en del förpliktelser och anamma sådant som är ren feel-good för mig. Jag önskar att ni alla får känna samma sak och att hösten, trots allt som pågår i världen, blir ett skönt andrum med utrymme för mys och självförverkligande. Det är vi alla värda!

Ha en fortsatt skön söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *