Nu är jag i stugan igen och har precis klippt gräset. Höstfärgerna är intensiva och jag tror jag fick upp mer löv än gräs i gräsklipparens uppsamlare. En skitjobbig skata håller på och kraxar i ett träd precis intill och jag funderar nästan på att ta fram kvasten och försöka skrämma bort den. Men å andra sidan, vem är jag att döma? Skatan kanske tycker att den kraxar sitt allra finaste? Leva och låta leva, eller vad brukar man säga?
Den senaste veckan har varit både kul men helt utmattande. Jag har varit på en tvådagarskonferens på Söderköpings Brunn och även om det var givande var jag helt slut efteråt. För er som aldrig besökt Söderköping så kan jag säga att det är en vacker liten ort, med charmiga gamla hus, där t ex filmerna om Madicken spelades in.

Söderköpings Brunn
Huvudbyggnaden

Hotellet/konferensanläggningen Söderköpings Brunn är ett kurhotell dit folk åkte för att dricka hälsobringande vatten och genomgå olika badkurer. Stället är flera hundra år gammalt. Om jag inte minns fel startades det på 1600-talet. På bilden nedan syns ett runt ”fönster” i golvet och det är tydligen en gammal badbrunn där folk badade i det kalla grumliga vattnet i den del av ån som rinner under byggnaden. Jag kan säga att det inte såg lockande ut att hoppa i och jag tordes inte ens kliva på glaset, av rädsla för att braka igenom.

Läskig glaslucka i golvet i entrén, syns i nedre delen av bilden.

Omgivningarna och byggnaderna är väldigt vackra och mysiga med snickarglädje och vyer som inte går av för hackor.

Dock måste jag säga att hotellet knappast gjorde bra reklam för sig som anrik kurort, för all konst visade folk som såg allt annat än glada ut att genomgå de ”hälsobringande” baden. Målningarna förde snarare tankarna till medeltida tortyr, än en trevlig spa-vistelse.

Dags för ett trevligt tortyr-bad?

Alla som var med på konferensen fick fritt använda spa-avdelningen men jag tycker det känns lite gränsöverskridande att visa upp sig i badkläder eller morgonrock för sina kollegor. Jag avstod därför. Jag vet att jag kanske är fjantig, men det är så det känns för mig.

Rummen var ganska trevliga och rymliga men gav inte någon wow-känsla. Det var najs att det fanns en liten soffa och soffbord, så det kändes nästan som ett vardagsrum. Heltäckningsmattan upplevde jag som rätt läskig, men i övrigt var det rent, sängarna var supersköna och det fanns trevliga hygienprodukter i badrummet.

Vi fick fika och lunch i 2 dagar.
Av varierande kvalitet.
Första dagen fick vi jättegod torsk med rotfruktstomp, till lunch. Andra dagen blev det fisk igen, en fisk- och skaldjursragu som var helt okryddad och osaltad och kändes som ren bukfyllare istället för aptitlig mat. Ingen i sällskapet verkade gilla andra dagens lunch och somliga var rätt trötta på fisk vid det laget. Det var dessutom så hög ljudvolym i lunchmatsalen att flera av oss fick huvudvärk och slängde i oss delar av maten och lämnade lunchen illa kvickt. Vi fick även en middag med dovhjortsfilé, vilken var okej men tillbehöret i form av purjolökspaj passade verkligen inte in. Jag undrar vad kocken som satte ihop menyn hade rökt?
På det hela var det en trevlig vistelse eftersom alla i personalen var supertrevliga och omgivningarna är otroligt fina, men om man förväntar sig en kulinarisk upplevelse så är inte Söderköpings Brunn något jag rekommenderar. Jag säger inte detta utav kock-snobberi (då jag är gammal kock) utan därför att vissa kollegor valde till och med att gå till en närliggande bensinmack för att köpa varmkorv för att stilla hungern. Det säger en del.
Nog med recensioner nu.

På kolonilottsområdet märks det verkligen att vi snart stänger för säsongen. Nu klockan 18.00 på en lördag så är det helt tyst och stilla här. Man brukar ju se en och annan människa på väg till servicehusen, även under sena säsongen, men nu verkar jag vara den enda här. Jag ska sova över och jag tror det blir en väldigt nedsläckt och lugn natt. Troligen kommer jag inte se några ljus från de andra stugorna.
Det passar mig perfekt för jag är verkligen trött. Inte bara p g a konferensen utan även för att jag tog min femte covid-vaccinspruta igår och jag kan knappt lyfta ena armen och känner mig rätt utslagen.

I trädgården mognar de gula hallonen fortfarande, samtidigt som löven faller.


Det börjar bli kylslaget på altanen nu så det är dags att gå in, tända värmeljus och bädda rent för en, förhoppningsvis, skön natts sömn vartefter.
Det är bara två veckor kvar tills sommarvattnet stängs av och då är säsongen verkligen över.
Jag har beställt fröer som funkar för höstsådd (perenna blommor) och jag ska köpa vitlök för plantering innan tjälen kommer. Så det kommer nog bli det jag skriver om i kommande inlägg.
Ha nu en riktigt fin lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *