Det är både hårda och skrämmande tider vi lever i just nu. För många råder det en stor oro kring hur de ska klara uppvärmningen och elförsörjningen i vinter? Jag är själv lite oroad eftersom jag fått en elräkning för kolonilotten på 1000 kr, för en månad, då jag endast haft kyl och frys igång. Jag har inte börjat värma upp stugan än, så detta kommer antagligen bli väldigt dyrt. Jag måste hålla några plusgrader i stugan i vinter, annars fryser vattenledningar och kranar sönder.
Dessutom har ju matpriserna gått genom taket och jag har hållit igen på att handla mat och letat kampanjpriser. En nära vän berättade att hon bara har råd att äta lagad mat max en gång per dag nu, ibland äter hon lagad mat bara varannan dag, vilket resulterat i att hon rasat nästan 10 kg i vikt under sommaren. En helt ofrivillig diet som inte alls är hälsosam.

I den här situationen är jag extra tacksam att jag har min kolonilott med grönsaksodlingar. Jag har kånkat hem hyggliga mängder med grönsaker och bär under sensommaren och hösten, samt en del blomsterprakt. Det är nästan så att jag får dåligt samvete för att jag har en källa till gratis mat (nåja…nästan, jag köper ju frö, gödsel och betalar arrende) som utgör ungefär 50-75% av mina måltider. Idag åt jag en stekt rotfruktspytt med egenodlade morötter, rödbetor, potatis och lök, samt ett par skivor stekt korv. Korven har jag såklart köpt, eftersom jag inte vet hur man driver upp korvträd.
Än.
Om man räknar på det hela så tror jag att min middag kostade ungefär 7 kr. Varav korven kostade 4 kr och elen 2 kr.
Nästa år kommer jag troligen fokusera ännu mer på att odla min egen mat. Jag äter redan vegetariskt 3-4 ggr/vecka så kött och fisk blir alltmer av en lyxvara för mig. Jag började med detta för flera år sedan, inte av ekonomiska skäl, utan av klimatskäl. Idag kommer ekonomin in i bilden för även om jag har en hyfsad inkomst som systemutvecklare, så vägrar jag betala 100 spänn för ett halvt kilo blandfärs och 120 spänn för en liten bit ost.

På tal om mat…

Jag blev rätt besviken över skörden med märg-ärter eftersom plantorna inte mådde bra i den extrema värme vi hade i somras. På vinst och förlust gjorde jag en ny sådd i slutet av augusti och nu i oktober så ser jag både friska ärtblommor och ärtskidor. Vilken lycka!


Jag bryr mig inte om att ärtorna inte hinner bli fullvuxna innan frosten, för jag älskar att woka späda ärtskidor med lite smör och salt. Så himla gott.
Vi har flera gånger haft natt-temperaturer ner mot nollan i september, i Östergötland, och jag visste inte om mitt ärtexperiment skulle lyckas, så därför har jag inte skrivit så mycket om det förrän nu. Med facit i hand kan jag nu rekommendera att göra en sen sådd av märg-ärter, eftersom plantorna hittills klarat lätt frost och nu ger en fin liten skörd. Dessutom är ju ärtplantor något som tillför näring till jorden (vänd ner hela plantan i jorden när den vissnat i höst, den hinner bli kompost till våren), till skillnad mot t ex kålväxter som tar väldigt mycket näring ur jorden.

Ha nu en riktigt skön lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *