Ute ligger blötsnö och det är någon minusgrad, men det hindrar inte mig från att tänka på årets odlingssäsong.


Jag brukar normalt sett så chili redan i november eller december men jag är sen i starten och sådde inte fröna förrän i onsdags, d v s den 5 januari. Jag passade även på att så rucola och basilika som jag senare kommer plantera om i grupper i stora krukor. Basilika har jag tyckt varit svår att odla inomhus men med värme under odlingstråget så har fröna redan börjat gro efter bara tre dagar. Otroligt vilken skillnad en värmematta gör!

Rucolan och basilikan är sånt jag kommer skörda och äta under de kommande veckorna/månaderna och jag har alltså inte planer på att plantera ut dem.

Och eftersom jag ett belöningssystem som ständigt skriker ”Ge mig, ge mig!”, så odlade jag även smörgåskrasse. Då får man snabbt den där kicken som vi hängivna odlare alltid söker. Skörda efter bara en vecka! Jag tycker krasse är väldigt gott på smörgåsen, godare än ärtskott, så jag har köpt två storpack med fröer. Ett bra och gott vitamintillskott.

Chilin kommer ta längre tid på sig att gro, det var ju väntat.
Även i år kommer jag satsa på habanero men även jalapenos, vilket är första gången jag testar att odla. Jag äter väldigt mycket picklad jalapenos i sallader, pastasåser och givetvis till tacos. Vad är då bättre än att odla egna och pickla dem själv?
Habanero använder jag också väldigt mycket i maten, men kanske främst till att marinera kött som jag gör beef jerky av. Jag torkar habanerofrukterna när de mognat så har jag så det räcker till nästa skörd, året därpå. Förra året gav mina tre habaneroplantor enormt mycket frukt så jag satte frön av samma sort i år igen. Hot scotch.

Man lär sig av misstagen

I år ska jag inte odla tomater för tidigt, för plantorna blev långa och gängliga förra året. Istället kommer jag så tomaterna i mars och jag har medvetet valt ut sorter som inte bli så höga, utan har ett buskigt och kompakt växtsätt. Förhoppningsvis slipper jag då få plantor som blir tre meter höga och ständigt måste bindas upp.
Jag kommer helt skippa aubergine och kronärtskocka, för jag lyckas aldrig få skörd. Squash kommer jag antagligen också skippa, för där fick jag för mycket skörd och plantorna tog för mycket plats i odlingsbäddarna. Plus att jag är helt ärligt trött på att äta squash. Sometimes too much – is not that wonderful!

Ha en skön lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *