Det har varit en ljuvligt skön oktoberhelg på lotten. Emellanåt blåste det ordentligt med starka vindpustar som inte direkt underlättade att kratta ihop lövhögar. Jag var till slut tvungen att lägga alla löv i säckar för att slippa kratta om hela gräsmattan.
I nästa vecka kommer förhoppningsvis ett gäng arborister för att beskära mina fruktträd, så med lite tur blir det inte alltför många krattningar under resten av hösten.
Löven använder jag i täckodlingar för att skydda känsliga och ytligt planterade lökar så att de inte fryser sönder. En sak som är viktigt med sådan täckodling är dock att man måste kratta bort löven tidigt på våren, för även om de skyddar mot djup tjäle så behåller de också frosten under löven och vårsolens värme får svårt att tränga igenom.

Idag planterade jag tre rader med vitlök och täckte planteringen med löv och även fiberduk, så att löven inte blåser iväg.

Just nu ser det ganska fluffigt ut med lövtäcket, men om några dagar kommer högen sjunka ihop och bli ganska kompakt. Därefter kommer löven i botten på täcket förmultna så i vår har de förvandlats till jord. De löv som inte hinner förmultna under hösten och våren kommer jag vända ner i jorden i vår. Då har nedbrytningen kommit så pass långt att det snabbt blir kompostjord och det ger en massa god näring till matjorden.

För att vara oktober så är det ovanligt varmt, och frön som jag slängde ut i våras har faktiskt tagit fart nu i september och oktober, även om det är på tok försent. När jag rensade bort vissna liljor så möttes jag plötsligt av två små solrosor som vuxit till sig de senaste veckorna.

Även en massa frön av lejongap har bildat plantor nu ( syns på bilden ovan, i vänstra hörnet). Lite synd att detta inte skedde i somras. Jag måste hitta en bättre strategi för att odla solrosor och lejongap och få dem att frodas långt tidigare på året, för de här kommer frysa sönder innan de hinner blomma och visa upp sig i sin fulla prakt.

Fler lökplanteringar

Som jag skrev för några dagar sedan så har jag en del tomma platser i rabatterna så jag grävde ner lökblandningar. Eftersom jag är så pinsamt glömsk så brukar jag markera området där jag satt lökar.

Lök av mångbladiga tulpaner och vita pärlhyacinter
Jag markerar vart jag satt lökar med hjälp av stenar, i det här fallet är det vit marmor för att det är enkelt se dem.

Att markera mina lökplanteringar är något jag gjort i flera år, därför att jag alltid glömmer exakt vart jag satt dem. Det har hänt många gånger att jag kört ner spaden i jorden och råkat klyva eller skada lökar och det är lika irriterande varje gång. När lökväxterna vissnat ner så brukar jag strössla ut fröer till blomsterblandningar som växer rätt ytligt, på så vis riskerar jag inte att slita upp lökarna när det är dags att rensa på hösten. Markeringarna gör det dessutom enklare att hålla koll på var jag sått blommor och var det växer ogräs.

Ha en skön måndag och lycka till med ditt trädgårdspyssel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *