Under sommaren har mitt citronträd vuxit enormt mycket och jag vill hålla det hyfsat litet eftersom det då blir enklare att övervintra det inomhus. Således gjorde jag en ganska kraftig beskärning i början av september (även fast många odlare rekommenderar att beskära på våren) och sparade årsskotten för att göra sticklingar av. Av erfarenhet vet jag att långt ifrån alla sticklingar kommer klara sig så därför satte jag nästan dubbelt så många som jag vill ha, dvs 7 st. Av dessa ser 4 st ut att ha klarat sig hyfsat bra och 3 st ser minst sagt ledsna ut. Vi får se om de överlever.

Varför jag tar sticklingar? Helt enkelt för att citronträdsblommor doftar ljuvligt, ger underbara frukter, är dekorativa och om man köper större träd, som mitt, så kostar de minst 1000 kr. Om jag kan få sticklingarna att växa till sig så har jag sparat en massa pengar och dessutom kan jag då ha en liten citrus-lund på altanen. Vilken dröm det vore!

Det jag gör är att klippa ca 15-20 cm långa grenar och behålla 2-3 blad på varje pinne. Detta för att sticklingen ska kunna ta upp energi från solljuset men samtidigt inte behöva lägga massor av den energin på att hålla bladen vid liv. Jag har även klippt av en del blad till hälften av samma anledning.

Fyra sticklingar verkar vara vid god vigör efter 6 veckor, de andras framtid är oviss

Jag klipper sticklingen precis under ett bladfäste i botten på sticklingen och precis över ett bladfäste i toppen av sticklingen. En ”gren” kan alltså användas till flera sticklingar.
Varje stickling satte jag i såjord i en 12 cm kruka och jag ser till att hålla jorden fuktig i några månader så att det bildas rötter. När citronträdet vuxit till sig kan man låta den ytligaste jorden torka upp mellan vattningarna men håll koll på rötterna längre ned så de inte torkar, det kan nämligen göra så den får svårt att återhämta sig.

Ett tips för skötseln av de flesta citrusträd är att använda speciell citrusgödning, för då får man en vacker djup grön färg på bladen och man ökar chanserna att trädet blommar och frukterna utvecklas bättre. Rotutvecklingen förbättras också eftersom fosforhalten i gödningen är hög. Jag ger gödning ca 2 ggr i månaden.

Citrus behöver mycket fosfor. Ju varmare övervintring desto mer ljus behöver trädet.

Övervintra citronträd är inte särskilt svårt, det behöver dock mycket ljus så en extra växtbelysning under de mörkaste månaderna är något jag rekommenderar. Det behöver dock inte särskilt mycket värme, utan bara 2-10 grader. Om trädet står svalt under vintern ska man vattna sparsamt och inte tillföra gödning. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det.När det gäller blomning så har jag inga bra svar på när det sker, för mitt citronträd blommar lite när det vill. Det blommade i två omgångar i somras, I maj och sen igen i juni, och nu när jag flyttat in det till köksfönstret så blommar det återigen. Inomhus sker ingen naturlig pollinering, vare sig av vind eller insekter, så jag får hjälpa till med en liten pensel och dutta runt på blommorna och ”leka humla”.

Ljuvliga blommor som doftar underbart

Någar tips som jag lärde mig ”the hard way”

Ett sista tips kring citrusträd när du tar in dem för vinterförvaring; spraya lövverket med en blandning med grönsåpa, t-röd och vatten för att ta död på tripsar, bladlöss mm. Låt blandningen verka nåt dygn, eller två, och duscha sedan av bladverket från både ovansidan och undersidan för att slippa få in skadeinsekter i hemmet. Eftersom citronträdet ofta är naturligt lite klibbigt so kan du även behöva försiktigt torka av de döda skadeinsekterna med en våt servett.
En annan sak som citrus attraherar är svartmyror, så jag brukar lägga en myrdosa på jorden i krukan. Då blir jag av med myrorna och slipper ha dem inomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *