Lätta, fluffiga frallor är en frukostfavorit

De här frallorna bakar jag ofta och är favorit. Jag minns inte var jag hittade receptet från början, men jag har det uppskrivet i min receptbok där jag samlar alla recept som jag vet att jag kommer använda många gånger.

När jag köper källarfranska i butiken tycker jag de smakar mest ingenting så jag har lagt till några smakförstärkare som honung, smör och rågsikt. Dessutom använder jag torrjäst och kalljäser jag degen i några timmar, för att jag tycker det blir saftigare och godare.

Vill man så kan man även blanda i lite vetekli (fibrer), solrosfrön, pumpakärnor eller russin.

Detta räcker till ca 20 frallor.

  • 2.5 dl kallt vatten
  • 2.5 dl kall mjölk
  • 14 gram torrjäst
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 1 st ägg uppvispat
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda torrjästen med lite av vetemjölet i degbunken och låt blandningen stå i ca 10 minuter. Detta aktiverar torrjästen snabbare än om man blandar med vätska.
Häll sedan i mjölk, vatten, honung och ägg och rör om ordentligt. Häll till sist i saltet och resten av vetemjölet och rågsikten.
Jag kör degen i hushållsassistent i ca 2 minuter på högsta hastigheten och tillsätter mjöl tills degen släpper från kanterna. Därefter kör jag degen på lägsta hastigheten i ca 7-10 minuter. Att låta degen knådas länge ger ett bättre resultat. Man får dock hålla koll på att det inte blir för varmt i bunken, för maskinen och friktionen från degkrokarna alstrar värme. Om du märker att degen börjar bli varm är det bättre att stänga av maskinen och satsa på en längre jäsning.

Jäsningen kan ske på olika sätt. Antingen kan du täcka över bunken och ställa över natten i kylen eller så låter du den stå övertäckt i rumstemperatur i några timmar, tills den uppnått dubbel storlek.

Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg upp degen på mjölat bakbord och forma en avlång baguettliknande limpa. Skär upp i ca 20 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter och låt svalna på galler under en ren bakduk.
Klart!

Frukosten är kirrad!

Ett svar på ”Källarfranska”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *