I det här inlägget delar jag med mig av två supergoda recept på squash som gör att man kan lagra den under längre tid och ta fram vid behov.

Vilken knasig månad vi haft. Det har varit skyfall och översvämningar här i Norrköping, precis som på flera andra ställen i Sverige. Det har påverkat skörden hos mig på ett positivt sätt, förutom det fåtal växter som blåst omkull eller knäckts. För min del var det inte så stora skador av stormen Hans, utan mest att några tomaterplantor vikt sig och att några stödpinnar för bönorna hamnat på sniskan.

Trots det oväntade vädret har jag försökt vara positiv och se fördelarna. Regnet har gett grönsakerna en rejäl boost och jag har fått en överflöd av härliga grödor att skörda. Varje vecka har jag alltid ca 10 kg squash, 3-5 kg gurka, 10-15 kg rotsaker (kålrot, majrovor, morötter, rödbetor) och inte minst alla bönor, tomater och kål, att skörda. Det är en verklig lyx att kunna gå ut och plocka färska grönsaker direkt från trädgården till middagen.

Dessutom har jag haft möjligheten att dela med mig av mina överskott till vänner och grannar. Det är så trevligt att kunna sprida en känsla av gemenskap genom att dela de nyskördade grönsakerna med andra. Det är en härlig känsla att veta att jag kan bidra till en hållbar och självförsörjande livsstil.

Den här helgen valde jag att bara åka ner på lördagen och fixa med gräsklippning och att skörda grönsaker. Jag njöt verkligen av att vara i trädgården och känna doften av nyklippt gräs som spred sig i luften. Det är så befriande att ta en paus från den hektiska vardagen och bara vara närvarande i nuet.

Plommon, gurkor (västerås-typ), purjo, kålrötter, rosenbönor, tomater, basilika, två sorters mynta och salvia.
Nyskördade squash och gurkor

I år har jag två plantor med gul sommarsquash och det blir alltid för stor skörd som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Förra året fick jag tips av en bekant att göra en rostad tomat- och squashröra att använda som tomatsås/bas i matlagningen.
När du har din tomat- och squashröra finns det verkligen många användningsområden för den. Du kan använda den som bas i en klassisk köttfärssås eller vegetarisk pasta sås. Den ger också en smakrik grund i grytor, soppor eller chilirätter. Om du vill göra en snabb och läcker pizza kan du breda röran på pizzadegen istället för att använda traditionell tomatkross. Resultatet blir en unik och fyllig smak med en hint av rostad squash.
Squashen smakar ju inte så mycket men fyller ut bra så man får mycket tomatsås även om man inte har så många tomater i. Tomat och squash är ju en erkänt bra kombination.

Tomat- och squashröra

Det här har jag i min tomat- och squashröra:

  • 4 st Squash
  • 1,5 kg tomater
  • 7 gula lökar
  • 7-8 vitlöksklyftor
  • 4-5 morötter
  • Olivolja
  • Salt
  • Timjan
  • 2 msk honung
  • Svartpeppar
  • Balsamico-vinäger (efter tycke och smak)

Jag skär grönsakerna i klyftor, tillsammans med kryddorna, honungen, oljan och saltet, och rostar dem i ugnen (200 grader med varmluft) tills de är mjuka och fått lite färg.

Sen sänker jag temperaturen till 70 grader, häller vinägern över grönsakerna och blandar, och ställer ugnsluckan på glänt med hjälp av skaftet på en träsked. Där får grönsakerna stå och torka i några timmar, eftersom det bildas väldigt mycket vätska och jag vill ha en mer koncentrerad tomatsås. Då slipper jag fylla frysen med en massa vatten. Jag menar, vatten kan jag ju alltid tillsätta när jag använder såsen, om det skulle behövas.

När mycket av vätskan försvunnit så mixar jag alltihop med stavmixer, låter svalna, delar upp i förpackningar om 400 gram och fryser sedan in.


Du kan anpassa smaken genom att lägga till andra kryddor och örter som du tycker om, som exempelvis paprikapulver eller chili.

Så nästa gång du står inför en överflöd av squash, var inte rädd för att prova denna rostade tomat- och squashröra. Du kommer att ha smakrik variation och en perfekt användning av ditt skörde-överflöd.

Picklad squash

Jag älskar inlagd gurka i alla dess former och det går precis lika bra att byta ut gurkan mot squash.
Grundreceptet för min ättiksquash är:

Västeråsgurkor1½ kg
Krondill1 knippe
Senapsfrön½ dl
Ättiksprit 12%1½ dl
Vatten5 dl
Strösocker5 dl
Salt½ dl

Tvätta squashen noggrant och skiva den tunt, gärna med hjälp av en mandolin för att få jämntjocka skivor. Sedan är det dags att börja varva ingredienserna i glasburken. Börja med ett lager av läckra fräscha squashskivor och strö över några frön av senapsfrön för extra smak och textur. Följ sedan upp med några vackra krondillkvistar, vars arom kommer att blanda sig harmoniskt med squashens milda smak.

För att ge inläggningen extra karaktär kan du också lägga i några tvättade svartvinsbärsblad, vilket kommer att ge en subtil bitterhet och vacker färg till dina inläggningar. Om du vill ha lite mer sting kan du även tillsätta några tunt skivade pepparrotsskivor, vilket kommer att ge en härlig skärpa till smaken.
Jag brukar dessutom lägga i några matskedar med dillfrö för att förstärka dillsmaken.

När burken är fylld med varje lager av godheter, se till att trycka ner ingredienserna ordentligt för att få ut luften och få dem att sitta tätt. Det är viktigt att alla ingredienser är täckta av lagen för att säkerställa en jämn och välsmakande inläggning.

Nu är det dags att förbereda lagen. Koka upp en blandning av vatten, ättika, socker och salt i en kastrull och fortsätt röra om tills sockret och saltet löser sig helt. När lagen är klar, häll den varmt över squashen och se till att ingredienserna är helt täckta av vätska.

Stäng burken ordentligt med locket och låt inläggningen svalna helt innan du placerar den i kylen för att mogna. Om du vill förvara inläggningsburken under en längre tid kan du också tillsätta Atamon konserveringsmedel (1 tesked per liter lag), men kom ihåg att lagen måste ha svalnat till under 80 grader innan du tillsätter Atamon.

Nu är din hemgjorda squashinläggning redo att njutas av. Låt den gärna få stå och mogna i kylen i minst en vecka (jag brukar låta den vila i kylen minst tre veckor) för att smakerna ska mogna och fördjupas. Använd den som ett smakfullt tillbehör till sallader, smörgåsar eller som en spännande topping till kötträtter.

Pumpadilemma

Jag lät min Mammoth-pumpa klättra i ormhasseln, och det kan möjligen vara ett misstag för en av pumporna har växt makalöst mycket senaste veckan. Med sina breda blad och slingrande rankor har den tagit över större delen av trädet och om den fortsätter i samma takt lär väl hasseln braka ihop under tyngden.

Den här varianten av pumpa är en tävlingssort som amerikanerna gärna odlar till pumpatävlingar. Med sin imponerande växt-potential och storlek påstås det att pumporna kan väga upp mot otroliga 800 kg. Kan du tänka dig att lyfta en pumpa som väger lika mycket som en mindre bil? Det låter otroligt, eller hur?

Men för att vara helt ärlig så vete tusan om jag tror på det. Trots att jag har odlat pumpor i några år har jag aldrig sett en nå dessa enorma mått. Den största pumpa jag någonsin lyckats odla vägde runt 25-30 kg, om jag inte minns fel. Det var en riktig praktpumpa som slog alla mina tidigare rekord, och det var nog så imponerande för min trädgård och mig.

Mammoth-pumpor är också en sort som oftast förknippas med Halloween. Deras gigantiska storlek gör dem perfekta för att skapa skrämmande och imponerande dekorationer. Det är så kul att skära ut ett stort leende eller läskigt ansikte på en jättepumpa och se den lysa upp i mörkret med ett diaboliskt sken.
Dessutom kan man lagra pumpor väldigt länge. Jag har haft pumpor i skafferiet i upp till ett halvår och allteftersom gjort pumpa-pajer och soppor. Det är en utmärkt grönsak att lagra, med andra ord.

Jag kan knappt vänta på att se om den faktiskt når någonstans i närheten av det förbluffande 800 kg viktmärket, men oavsett resultatet så är det att odla pumpor en rolig och spännande upplevelse. Låt oss se vad framtiden har på lut för denna pumpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *