Jag odlar ganska många sorters kryddväxter och använder stora mängder i matlagning och bakning. Färska kryddor är en lyx jag unnar mig så länge de finns att skörda. Ibland får jag till och med ett överskott och då gäller det ju att ta hand om det och förvara kryddorna så att jag kan använda dem senare i höst och i vinter.

Några sätt att förvara kryddor

Jag tillämpar tre olika sätt att förvara kryddor när de inte längre kan stå kvar i trädgårdslandet eller i krukor: infrysning, torkning och att göra örtsalt.

Frysa in

Många kryddväxter kan man frysa in, som till exempel persilja, basilika, dill, gräslök och mynta. Jag odlar både slätbladig och kruspersilja i min trädgård och jag tycker det är fantastiskt att kunna bevara deras fräschhet genom att frysa dem. Innan jag fryser in dem, så ser jag alltid till att skölja dem noga för att avlägsna eventuell sand eller jord som kan ha fastnat på bladen. Framför allt kruspersilja har en tendens att samla på sig jordpartiklar, så det är extra viktigt att vara noggrann med sköljningen.

När jag fryser in persiljan hackar jag först bladen från persiljan och placerar den i fryspåsar. På så sätt har jag redan hackad persilja redo att använda i soppor, grytor eller som garnering till olika rätter. Den hackade persiljan kan enkelt strös över maten direkt från frysen.

Persiljestjälkarna hamnar i en separat påse och jag fryser dem för sig. Stjälkarna är underbara smaksättare i soppor och grytor. Genom att frysa in dem, kan jag enkelt ta fram dem när jag behöver en extra smakboost till mina rätter. Om du inte redan gjort det så våga testa detta, för du kommer bli förvånad över hur mycket smak bara några persiljestjälkar kan ge.

När det kommer till att frysa in mynta, följer jag samma metod som med persiljan. Jag skördar myntabladen, sköljer dem och lägger dem sedan i fryspåsar. Däremot väljer jag att inte frysa in myntastjälkarna eftersom de kan vara något beska och jag har inte hittat något bra användningsområde för dem. Myntabladen i sig ger en fantastisk smak och doft åt mina rätter, särskilt som jag har snöat in på att laga rätter från det ljuvliga libanesiska köket.

Dill är en annan kryddväxt som jag fryser in regelbundet. Däremot sparar jag dillkronorna separat och lägger dem i dubbla påsar. Anledningen till det är att dillkronorna sprider doft och arom även i frysen. Om jag inte vill att alla mina frysvaror ska dofta dill, så lägger jag lite extra omsorg på att packa in dem med minst dubbla fryspåsar. Tjockare zip-påsar fungerar utmärkt för detta ändamål.

Slutligen, när det gäller basilika, så föredrar jag att mixa den till en röra innan jag fryser in den. Detta är för att basilikabladen har en tendens att bli sladdriga och tråkiga när de tinar upp. Genom att mixa dem, får jag en smidig konsistens som gör det enkelt att använda basilikan direkt från frysen. Jag kan lägga till basilikan i mina såser, dressingar eller som en smakrik bas i mina pestosåser. Det är verkligen ett härligt sätt att bevara den karakteristiska smaken av basilika.

Att frysa in kryddväxter är en fördelaktig metod för att förlänga deras hållbarhet och fortsätta njuta av deras smak och doft även under vintermånaderna.

Torka kryddor

Många kryddor lämpar sig väl för torkning, t ex mynta, basilika, dragon, fänkålsfrö, dillfrö, salvia, oregano, rosmarin och timjan. Däremot tycker jag inte att dill eller persilja tjänar på torkning utan tappar en hel del smak.
Jag torkar på tre olika sätt, beroende på omständigheterna.
Om jag är i kolonistugan hänger jag buketter på ett varmt och torrt ställe i några dagar tills bladen lätt kan smulas loss från stjälkarna och läggas i burkar.

Äppelmynta, mynta och basilika

Det går även bra att torka örter i en långpanna i ugnen, på 50-70 grader. Då sätter jag skaftet på en träslev innanför ugnsluckan så det bildas en glipa och fukten kan slippa ut ur ugnen. För att torka örter i ugnen kan du börja med att tvätta och torka örterna noggrant för att ta bort eventuell smuts eller skadedjur. Sedan sprider du ut örterna i en långpanna täckt med bakplåtspapper och tillåter dem att torka långsamt tills alla blad är helt torra och lätt att smula.

Men mest frekvent använder jag en livsmedelstork, eftersom jag då kan torka större mängder på en gång. En livsmedelstork är speciellt utformad för att torka olika typer av mat, inklusive örter, frukt, grönsaker, svamp och kött. Den har flera hyllor eller torkplattor (ållor) där du kan sprida ut örterna för att säkerställa en jämn torkning.

När örterna är helt torra kan du enkelt ta bort bladen från stjälkarna och förvara dem i lufttäta burkar eller påsar för framtida användning. Torkade örter kan behålla sin arom och smak i flera månader, så det är en praktisk och ekonomiskt fördelaktig metod för att ha tillgång till örter året runt.

Gör örtsalt

När jag har stor tillgång till färska kryddor brukar jag passa på att ta göra örtsalt. Saltet drar nämligen ut vätskan ur örterna så de torkar ganska snabbt och saltet tar upp aromerna.

Det här är en fantastisk metod för att bevara örter på ett naturligt sätt och förlänga deras livslängd. Du kan göra din egen härliga blandning av torkade örter och salt, och ha den till hands när du behöver ge extra smak åt dina rätter.

För att göra detta örtsalt ännu mer aromatiskt, kan du experimentera med olika kombinationer av kryddor. Tänk på att använda färska örter av god kvalitet för bästa resultat. Du kan använda örter som basilika, timjan, rosmarin, persilja, oregano och många fler. Hacka örterna fint och blanda dem sedan med havssalt eller bordssalt.

När örterna har torkat ordentligt kan du använda dem i olika recept och matlagningssituationer. Saltet kan sedan användas i soppor, såser, marinader eller som en fin finish på olika rätter. Du kommer upptäcka att den ger en extra dimension av smak och doft till dina favoriträtter.

Det är också viktigt att förvara ditt örtsalt på rätt sätt. Förvara det i en lufttät behållare som skyddas från fukt och ljus. På så sätt kan du njuta av ditt eget örtsalt under lång tid.

Så varför inte ge det här en chans och börja skapa ditt eget örtsalt? Det är enkelt, kostnadseffektivt och det ger dig möjlighet att ha smakrika örter till hands när du vill laga god mat. Prova det och börja utforska nya smaker och aromer i dina favoriträtter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *