God morgon från ett dimmigt Norrköping. Jag klev upp 05:30 och möttes av detta.

Efter en rätt jobbig influensa var det skönt att känna livsandarna sakta komma tillbaka och åka till ”kollo”. Den berömda mygginsvasionen har även kommit till mina trakter och inne i stan fick jag in mygg i lägenheten, vilket aldrig hänt tidigare. Här på kolonilotten är det tusen gånger värre och det gick inte att sitta utomhus igår kväll, så jag fick istället barrikaridera mig i stugan och ägna kvällen åt lite akvarellmåleri och lyssna på poddar. Det var väldigt mysigt och jag är glad att jag valde att åka hit även om jag inte känner mig helt tipp-topp ännu.
Idag och imorgon ska det bli upp mot 27 grader varmt så det blir att rota fram fläktarna för annars lär det bli olidligt kvavt i sovrummet. Det bådar gott för mina odlingar att det är så varmt, för september brukar annars vara en period då växtkraften avtar och då det är dags att riva upp och slänga en massa överblommade växter. Som det ser ut nu så finns det fortfarande mycket krut kvar i plantorna och skörderna är större än jag upplevt tidigare. Hoppas, hoppas, hoppas det håller i sig, för jag är på god väg att slå personligt rekord i pumpaodling. Jag är faktiskt riktigt spänd på hur stor den kommer bli när det är dags att skörda den i oktober.
Och jo, ormhasseln (som pumpan slingrat i) gav vika och orkade inte hålla uppe rankan, men som tur var så landade pumpan mjukt i täckodlingen. Jag har vänt och vridit på den och det finns inga skador, så prognosen är god. Om den växer sig större än 45 cm på höjden så blir det personligt rekord. Just nu är höjden 33 cm och den blir större för varje vecka.

Förutom de vanliga sysslorna som gräsklippning, ogräsrensning och skördande så är det också tid att samla in en del fröer. Det här är något jag gör ända fram tills frosten kommer. Just nu samlar jag in fröer från sammetsnejlika/purpurklätt, ringblommor, zinnia, vallmo, lejongap och rosenskära. Jag kommer även samla in fröer från grönsaker som pak choi, rädisor och bönor. Särskilt pak choi är extra tacksamt eftersom de fröerna är ganska dyra att köpa och jag äter stora mängder av denna underbara kål.
Viktigt att tänka på när man samlar fröer är att fröerna ska vara mogna och förvaras i en förpackning där luften kan cirkulera, annars kan fröerna mögla, om de inte är helt torra. Jag har gjort kuvert och påsar av gamla sjökort som jag märker upp och lägger mina fröer i. Påsarna har jag sedan på ett frostfritt och mörkt ställe fram tills det är dags att så dem i vår.

Eftersom jag är uppe med tuppen så räknar jag med att få en hel del gjort idag och när jag rensat trädgårdslandet, gångarna och paradrabatten så ska jag belöna mig själv med en ljuvlig middag. Jag har marinerat vannameiräkor som jag ska röka på grillen ikväll. Jag längtar redan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *