I helgen fick vi regn av smått bibliska proportioner. På fredagen kom det som störtskurar och på söndagen var det mer som ett kroniskt vattenfall. En Coop-butik fick stänga för att vatten rann in från taket (genom ventilationen) och vägar och källare svämmades över.

Vy från mitt köksfönster i stan

Jag själv drabbades inte nämnvärt mer än att jag oroade mig lite för att vattnet skulle rinna in genom altandörren. Det hände dock inte och det enda som märktes på kolonilotten är att det uppstått ett mindre sjunkhål vid gäststugan. Jag upptäckte det genom att jag trampade där och sjönk ner med foten halvvägs till knäet. Hoppas det inte utvidgas för då kanske jag kommer till kollo och upptäcker att gäststugan konverterats till en källare. Då kommer det bli knöligt att få ut cykeln varje gång jag ska åka och handla.
Jo just det ja, jag hade en massa plantor stående i plastbackar, vilka hade vattenfyllts så att plantorna blev undervattensväxter. Jag tror jag lyckades rädda de flesta av dem, men de såg påtagligt medtagna och slemmiga ut.

Jag är väldigt självbelåten och nästan lite mallig för att jag hunnit med att klippa häckarna och rensa bort allt ogräs på grusgångar, i rabatter och i trädgårdslandet. Nu är det en ren fröjd att gå runt och titta på odlingarna. Ja, om man bortser från att snigeljävlarna envisas med att hålla röjfest i mitt trädgårdsland. De har käkat upp alla sockerärter och till och med smaskat i sig lejongapen.
Jag kan konstatera att de breda raderna av blomblandningen ”Snigelfritt” inte fungerar alls, men det blir vackert med alla blommor.

Bred rad med ”snigelfritt”-blandning. Funkar uppenbarligen inte!

Helt ärligt funderar jag på att köpa snigelgift, trots att jag emot allt vad sådant heter.
Som tur är hade jag 6 st plantor med brytbönor som jag kunde plantera där sockerärterna skulle ha växt, så jag kunde fylla ut tomrummet hyfsat.
Dessutom band jag upp luktärterna och spaljerade upp rosenbönorna så att de får klättra upp i grannens fläderträd. Jag vet inte grannen blir så entusiastisk över det men själv tycker jag det blev en mysig tunnel över ”brandgången”. Om några veckor kommer bönorna ha bildat en tät vägg av löv och blommor.
Och ska vi vara petiga så växer flädern in över min tomt så det är inte direkt så att jag inkräktar på annans mark. Det är en bra granne så jag är rätt övertygad om att hon kommer tycka det är en kul grej och att hennes barnbarn kommer tycka det är mysigt i tunneln.

Brandgången
Blomsterböna/rosenböna
Perenn luktärt får växa i ett hörn av trädgårdslandet

Det känns som att odlingarna går hyfsat bra i år och det växer så det knakar. Det som inte lyckats är zinnia, dill, persilja och rosenskära som annars brukar funka utmärkt i den här jorden. Jag vet inte riktigt vad jag gjort för fel, för hemma på altanen i stan växer de jättebra. Det som funkat otroligt väl är frukt och bär. Träden och buskarna dignar, till skillnad mot 2022 då det knappt blev något alls. Jag gissar att allt går i cykler. You win some, you lose some.

Gula krusbär och svarta vinbär

I odlingslådorna prunkar vallmon just nu och jag är helt förälskad i pionvallmon, som jag tycker faktiskt är snyggare än de dyra plantorna jag tidigare köpt på plantskolan. Förutom tre små pelargoner har jag inte köpt en enda planta i år. Allt är sått från frö.

Vallmon pryder purjolöksodlingen.

Jag strösslade bara ut en massa vallmofrö i maj och nu är det på god väg att bli färgexplosion. Ett billigt och enkelt sätt att få blomsterprakt. Dessutom är det lätt att samla in vallmofröer till nästa års sådd.
Tydligen har lejongapen självsått sig från förra året och växer ut ur springorna mellan pallkragarna.

Varför göra det enkelt för sig och växa ur jorden som normala plantor, när man kan krångla sig igenom en smal springa?
Jag älskar lejongap

Min salig mor hade fantastiska blomsterbäddar och hon sådde lejongap ett år. Sedan fick hon självsådd lejongap precis överallt och utvecklade en stark antipati mot just den blomman. Jag själv älskar den här lilla raringen och har inget emot att den sprider och förökar sig. Ju mer desto bättre.

Nu är jag hemma i stan igen och det ska regna i 3-4 dagar så ska roa mig med läsning, målande, skrivande, bakande och testa några nya recept. Det är så himla skönt med semester och att jag inte har något särskilt planerat utan kan ta dagen som den kommer. Om det regnar håller jag mig hemma och pysslar och är det fint väder tar jag några dagar på kollo. Och det är faktiskt den enda planen jag har för hela semestern; att inte planera något alls.
Som vanligt avslutar jag med lite bilder av det som blommar just nu på kolonin.

Jo jag planerar faktiskt att måla fönsterfodren och altanräcket efter förra årets renovering av fasaden.

Hoppas du har en minst lika skön semester/sommar som jag och skriv gärna en rad i kommentarerna, då blir jag glad. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *