Igår vaknade jag till en strålande fin söndag med glittrande snö och droppande från taken. Jag var uppe med tuppen, kan man säga och det var tomt på spårvagnen när jag gav mig av.
Det blev först en sväng till kyrkogården för att tända ljus hos de nära och kära som inte finns med oss längre. Med ett så underbart solsken som silade mellan träden kändes det närapå religiöst.

För att komma till stugan passerade jag genom ett skogsparti, där det var helt tyst och stilla, bara några småfåglar som skuttade runt och bjäbbade med varandra. Några morgonpigga pensionärer tog en rask promenad i motionsspåret, men i övrigt syntes inte en enda människa.

Jag njöt verkligen i fulla drag och trots att det var över en decimeter snö så rullade min nya shoppingväska supersmidigt på gångarna på stugområdet. Mitt liv består liksom av att flytta saker från A till B och tvärtom, så hade jag inte haft min stora shoppingväska så vete tusan hur detta skulle gå till?
En riktigt life saver.
Eftersom jag för en gångs skull kom ihåg att ta med systemkameran så tog jag en del foton på vatten som droppade från altantaket. Jag märker att jag ringrostig vad gäller fotograferandet, men inspirationen finns så jag hoppas kunna få tillbaka rätta fingertoppskänslan inom kort.

En av fördelarna med snö är att det inte fullt ut syns hur rufsig och stökig trädgården egentligen är, men en och annan kvarleva från förra säsongen visade upp sig.

Vissen hortensia

Jag sågade grenar och röjde undan en del skräp på altanen och drömde mig bort om den kommande odlingssäsongen. I år kommer jag för första gången satsa rejält på blommor, något som varit av underordnad prioritet under tidigare år. Givetvis kommer jag odla lika mycket grönsaker som vanligt, så blommorna blir alltså ett extra tillskott.
I helgen sådde jag två olika slags penséer (varav en påstås vara perenn och ser mer ut som violer), sen kommer det bli dahlior, zinnia, solrosor, luktärt och lejongap. På så sätt hoppas jag fylla ut en rabatt på framsidan som har på tok för mycket tomrum.

Cool Summer Breeze heter den sorten som tydligen ska vara perenn

Hälften av mina penséer har jag vintersått och hoppas det lyckas.

Lejongap påstås också fungera bra för vintersådd, vilket är helt logiskt eftersom de frösår sig själv i mina rabatter, så jag ska bredså några byttor på prov under de närmaste dagarna. Jag förvarar vintersådderna i stora semitransparenta plastbackar med lock. Om jag vet att det ska bli riktigt kyligt så ställer jag en extra plastback ovanpå de andra, eftersom varje extra lager teoretiskt motsvarar en växtzon. Jag bor i växtzon 2 så två plastbackar borde alltså ge samma klimat som vinter i växtzon 1.

Ställ inte vintersådderna där solen kan nå dem, för temperaturskillnaderna mellan natt och dag kan bli för mycket för plantorna.

Nu är det dags för mig att starta arbetsveckan och jag önskar dig en skön måndag och hoppas du också testar att vinterså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *