Det är torsdag och jag har precis landat hemma i lägenheten och är helt slut. Nu har jag slitit i trädgården i 5 dagar på raken och armbågarna och ryggen värker. Jag trodde jag var färdig med klippning och bortforsling av ris ända till jag satte mig på altanen med kaffet och betraktade ormhasseln i trädgårdslandet. Den hade vuxit sig enorm och tog lätt upp 6-7 kvardratmeter, dessutom var den så tät att det skulle bli omöjligt för ljus att nå in i busken, när löven slagit ut. Jag beslutade mig för att det var dags att återerövra några kvadrat och att glesa ur hasseln och dessutom har jag alltid användning för de stora raka vattenskotten som skjuter i höjden varje år. Dem använder jag som växtstöd, bågar eller flätar avgränsningar i rabatterna. I bilden nedan har jag gjort en avgränsning så att jag inte av misstag ska köra in trimmern eller gräsklipparen i odlingen när skotten är unga. Dessutom har jag satt några provisoriska bågar som jag ska lägga fiberduk på när jag grävt ner späda plantor där. Allt kommer från vidjor som jag klippte av ormhasseln idag.

Jobbet med hasselbusken tog inte så lång tid även fast jag faktiskt fick ge upp sekatörer och häcksaxar och ta fram sågen. Det som tog mest tid var att kratta upp, lasta skottkärran och frakta bort allt ris. Det blev 4 vändor.

Ormhassel
Här har jag kapat nästan en meter runtom hela hasseln, så nu kan man faktiskt gå mellan kompostgallret och busken. Det var omöjligt innan. Ni ser också det sista två återstående vattenskotten i toppen. De är skitstora och växer lika mycket varje år.
Det blev lite glesare på sidan mot grannen men det är mest för att det blir skitjobbigt att klippa gräset i brandgången om det hänger ut grenar och den här rackaren växer så in i norden så att man fastnar med kläderna.

Otippat #1

Medan jag sågade och klippte så upptäckte jag något jag inte noterat tidigare, nämligen att grenarna lindat sig om stenar som sen fått följa med upp i ”kronan”. De går inte att pilla bort utan sitter stenhårt (höhö) men det finns ju ingen anledning att ta bort dem, vad jag vet? Ett kul och otippat inslag i trädgårdsarbetet.

En rödaktig sten i mitten av bilden. Den var så väl kamouflerad att det tog ett tag innan jag fick syn på den.
Det är ganska stora stenar, ungefär som en halv handflata

Medan jag ändå höll på och röjde i den delen av trädgårdslandet så bestämde jag även att flytta komposten. Det är något jag gör med jämna mellanrum eftersom jorden under komposten blir så himla fin och laddad med så mycket näring att det ger super-skördar. Där passar det bra att odla sådana grönsaker som är väldigt näringskrävande som t ex kålväxter; broccoli, blomkål, grönkål mm. Eller i mitt fall, meloner. Jag och en kompis har en liten odlingstävling kring årets största melon och jag tror jag nu har den perfekta platsen. 😉
Eftersom jag även frigjort en stor yta mellan buskpionen och hasseln så får årets kompost hamna där.

Det här är den enda komposten jag behöver för trädgårdsavfall under en säsong. Matrester hamnar i bokashin eller varmkomposten. Busken till vänster är en buskpion som blommar en superkort stund i maj, men med blommor som doftar helt magiskt.

Det är fortfarande mycket jobb kvar med krattning och putsning, men det är ju bara torsdag och jag har resten av veckan på mig att fixa, innan det blir tillbaka till jobbrutinerna. Även om jag har artrit så vet jag att jag får mycket gjort på ett par timmar så jag är inte särskilt orolig att hamna efter.
Med ”hamna efter” menar jag att få gjort allt det som behövs göras för att kunna få en hyfsad odlingssäsong. Kratta bort löv och ogräs, klippa ner allt dött, vända jorden mm. Inte minst så behöver jag göra om layouten av trädgårdslandet varje år. Detta p g a jorden som ligger i gångarna har varit täckta med gräsklipp mm och tillförts en massa näring under förra säsongen, medan odlingsbäddarna kan behöva lite vila, näring och återhämtning. Så jag brukar flytta gångarna och gräva nya odlingsbäddar där de gamla gångarna legat.
Som tur är så har jag enormt mycket mask i jorden så täckodling funkar väldigt bra och maskarna omvandlar snabbt det halvkomposterade materialet till fin svart jord. Jag kanske får anledning till att återkomma med ett inlägg om hur jag gör i trädgårdslandet. Det beror på om ni vill veta? Skriv en kommentar om sånt ni vill veta mer om. 🙂
I veckan hann jag även med att gräva ur planteringslådorna och fylla botten med halvkomposterat material, innan jag fyllde på med jord igen ( även där fullt med maskar som kommer hjälpa till i processen). Nu är lådorna redo för plantering!

Halvvägs in i att omstrukturera lådorna.

Imorgon ska det bli pissväder så jag valde att åka hem idag och vila ryggen. Imorgon blir således en vilodag där jag bara ska flänga runt och köpa byggmaterial och även marinera/förbereda och fixa schysst och lättvärmt käk inför helgen. Då öppnas sommarvattnet och säsongen är igång på allvar och jag vill inte spendera tid i stugköket utan lägga all fokus på att fixa så mycket jag bara kan i trädgården.

Jag har varit ganska sträng mot mig själv på sistone kring socker, fett, kolesterol och alkohol eftersom jag har hälsoproblem. Idag såg jag att jag gått ner 3 kg sen jag vägde mig för 2 veckor sen så det finns flera positiva aspekter med att slita som attan i trädgården. Okej, kring vikten så finns det ju en del att ta av, men jag känner mig också lite starkare och mer hälsosam av att springa med spadar och skottkärror hela dagarna. Kroppen svarar positivt på att jag håller mig i rörelse hela tiden och det är underbart.
Men den största belöningen är ju ändå att få bara vara vid stugan, med skogen inpå knuten (med alla ljud), solen i ansiktet, att se att det jag sår också blir något som både jag, djur och fåglar har glädje av.

Otippat #2


Apropå djur så har jag sett världens sötaste lilla hare hos mig. Jag har inte lyckats få nån bild för att jag inte haft stora objektivet med mig, men det ska jag ändra på. Jag tar med stora gluggen i helgen, men om jag får nån bild vet bara gudinnorna.
Samtidigt undrar jag om det verkligen är en hare? Den är så liten, rund, kompakt och med kortare öron så jag börjar ana att någon släppt ut en kanin som parat sig med hare, eller om vi fått hit gotlands-kaniner? Det skulle i så fall förklara det fasansfulla hål som finns in i en av odlingarna på min tomt. Jag lär få återkomma om det mystiska hålet också vartefter. Hur som så var det otippat att se en ”kanin” springa runt på min och mina grannars tomt.

Otippat #3

Den sista otippade grejen var när jag gjorde en mellanlandning i veckan och kollade till mina förodlingar i badrummet (i lyan i stan). Mitt bland paprika och chili satt denna.

Jag är osäker på vilken typ av vitfjäril det är? Citron? Lite för gul för att vara kålfjäril, eller?

Det var fantastiskt att det satt en gul fjäril bland mina chili- och paprikaplantor, i badrummet! Och hur tusan kom den in?
Vilka andra inneboende har jag, förutom katten? Ja givetvis sorgmyggor, som kommer med planteringsjorden. Men mer då?
Jag tror att jag eventuellt sover med ett öga öppet inatt.

Nej jag skojar, jag är helt slut kommer slockna som ett ljus innan solen går ned.
Ha en fortsatt fin vecka och jag kommer uppdatera med hur många kranar och packningar som fryst sönder och skapar fontäner i min stuga, efter att vattnet sätts igång på lördag.
Jag kanske inte är på strålande humör då.

Eller, vem vet, också har det gått bra…? Ja det blir som vanligt rafflande nyheter från koloniområdet som ingen känner till.

Ha en fin kväll!

Tess

PS. Kommentera gärna, om ni vill att jag ska fortsätta uppdatera kring odlande och kolonilottsliv. DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *