Jag vet inte hur det är i övriga delar av landet, men här i Östergötland har våren kommit ovanligt tidigt i år. Blommor som normalt sett inte syns förrän i maj står nu i full blom på kolonilotten. Även min stora och magnifika magnolia och klematis har börjat gå i blom. Helt otroligt!

Varje år har vi i kolonistugeföreningen möjlighet att slänga ris och klipp på en angiven plats, som (vad jag förstått) kommunen sedan hämtar upp och materialet görs till flis och kompost hos Naturbruksgymnasiet. Normalt sett har vi en månad på att slänga vårt ris på den platsen men i år fick vi bara en vecka, som tar slut imorgon. Det innebär att jag sprungit som en dåre med skottkärran och gått bärsärkagång med saxar och sekatörer, den här veckan. Jag kollade min hälso-app på mobilen och jag har lyckats gå mellan 8000-12.000 steg med skottkärran varje dag, vilket är utmärkt träning för mig som gått upp 20 kg under pandemin.
Den här våren har varit omtumlande och lite stressig eftersom jag och många kollegor blev uppsagda, på grund av att företaget gjort en del usla affärsbeslut som inte är lönsamma. Jag bad om att få bli arbetsbefriad och det blev godkänt, så nu har jag tre lediga månader som jag kommer lägga på lika delar jobbsökning/intervjuer, kreativitet och odling.
Detta betyder att jag kommer kunna spendera massor av tid på kolonilotten den här säsongen, vilket känns väldigt trevligt och välbehövligt. Jag har ärligt talat jobbat lite för mycket under de senaste åren och kolonilotten blev något eftersatt förra året, för att jag helt enkelt var för utarbetad.
Nu har jag spenderat en vecka på att röja upp, rensa och klippa så det känns som att jag snart har en utmärkt utgångspunkt för säsongens odlingar. Det är bara en liten rabatt samt trädgårdslandet kvar att rensa och kratta, men resten av trädgården är fixad. Lite hyacinter i de rabatter som fortfarande inte är rensade/krattade:

Jag tror jag hinner med rabatten imorgon och kan börja fixa trädgårdslandet. Jag vet att jag kan få mycket gjort på bara några timmar så jag känner ingen stress, utan ska ta det metodiskt och vara noggrann för att slippa merjobb med ogräs i sommar.
Även om vi har 16-18 grader varmt nu (dagtid) så avvaktar jag med att så fröer tills nästa helg för det är risk för frost under den kommande veckan. SMHI har till och med hotat med snöblandat regn i nästa vecka.
Även om jag är helt slut på kvällarna så mår jag så himla bra av fysiskt arbete och jag välkomnar träningsvärken på onämnbara ställen. Igår hade jag ont i rumpmusklerna efter att ha hukat och grävt i flera timmar. Smärtan fick mig bara att skratta och jag tänkte att jag kanske till och med fått en ny köttrand i fläsket. Jag tror att trädgårdsarbete är den bästa formen av träning för människor som, liksom jag, tycker det är urtrist att jogga eller gå på gym.
Även om jag jobbat järnet i trädgården så hann jag ändå stanna upp och beundra de vackra blommorna.

Jag har inte planterat dessa, de och vårlök har självsått sig. De fanns inte i gräsmattan förra året.

Nu hoppas jag att du får en fortsatt skön lördag och att vädret är lika skönt hos dig som hos mig. Vi ses snart igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *