Det här är grönkålen i ett ungt stadie på sommaren, 2019 var det då. Under sommaren och hösten växte den sig enorm och blev nästan som ett gäng mindre träd som vi kunde skörda av.
Kort sagt; den här pallkragen försörjde både mig och min syster med kål under hela sommaren, hösten och vintern.
Första gången jag odlade grönkål så kom det en väldigt mild vinter och stammarna från grönkålen överlevde och utvecklade nya blad året därpå. Därmed kunde jag skörda kål under två år, på samma plantor.

Andra gången jag sådde grönkål så kanske kålen hade överlevt lika länge, men under vintern så käkade hararna upp blad och stammar så det fanns inget kvar som kunde gro på våren.

Poängen med inlägget är att ibland behövs inte så mycket yta för att odla mat. Den här pallkragen har gett massor av mat till mig och min syster, mer än vad vi förbrukar.
Det ger lite eftertänksamhet om att man kanske inte behöver enorma trädgårdsland och gigantiska växthus för att bli självförsörjande på grönsaker? Visst, om man odlar spannmål så kanske man behöver större arealer, men för grönsaker som kål och broccoli så räcker en pallkrage gott och väl för att försörja två personer.

Ha en fin dag och odla din odlarglädje!

Ett svar på ”Odla mycket mat på liten yta”

  1. Det är så sant, det behövs inga gigantiska ytor.Där har jag ändrat uppfattning radikalt mot vad jag trodde för 10-15 år sedan. Kommer så väl ihåg när min ex-man och jag tittade på gårdar när dottern var liten och jag tyckte att en gård på 30HA var i minsta laget!! Nu bor jag i lägenhet och odlar massor av mat på min inglasade balkong och har nyligen skaffat en liten odlingslott. Tur att man lär så länge man lever 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *