Godmorgon vänner!

Jag klev upp vid halv sex imorse eftersom jag fick solen rätt i ögonen. Irriterat tänkte jag fälla ner gardinen och somna om, men utsikten från sovrumsfönstret var ljuvlig. En daggig och solig sensommarmorgon verkade nästan ropa på mig att stiga upp och ta med kameran på en tidig promenad på koloniområdet. Sagt och gjort.

Vid denna tidiga timma kändes det som att världen tagit en paus och jag hade den helt för mig själv. För det är lite så det känns när jag är på kolonilotten, att jag hamnat i en annan värld.
Nästan en sagovärld.
Jag kommer ihåg när jag var barn och sprang med min lillasyster och min kusin på just det här området och drömde om att, en dag, äga en av stugorna. Vi älskade de små söta husen och de välvårdade trädgårdarna. Jag älskar dem lika mycket idag. Tänk att barndomsdrömmen slog in!
Något jag tycker är så härligt med kolonilottskonceptet är att se andra människors kreativitet i deras trädgårdar. Det ligger så mycket omsorg, kärlek och lekfullhet bakom de fantastiska trädgårdarna.

Här åker ibland både tåg och även en kopia av en Norrköpings-spårvagn

När jag berättar att jag har en kolonilott så möts jag oftast av två olika reaktioner: nyfikenhet eller nedlåtenhet. Ja.
De som är nedlåtande brukar skratta till och sen avfärda mig som om jag inte vet något om att ha en ”riktig” sommarstuga eller ett ”riktigt” hus. Att jag ägt 5 st villor, brukar jag inte nämna. Låt villa-snobbarna hållas.

De som blir nyfikna brukar oftast komma med en rad frågor:

  • Kan man bo i kolonistugan? Ja, det kan man. Jag har ett fullt utrustat kök, ett sovrum, ett vardagsrum och ett badrum. Allt inklämt på 30 kvm. På vissa områden så är det inte alltid tillåtet att ha ett bostadshus på sin lott, men på det här området så har varje lott ett bostadshus där folk sover kvar och många bor här hela säsongen.
  • Finns det el och vatten? Ja, el finns och det är sommarvatten (med andra ord; vatten finns från maj till september).
  • Finns det toalett i stugan? Nej, det är inte tillåtet, eftersom det inte finns avlopp för det avseendet. Man får istället gå till något av servicehusen för att uträtta sina behov (där kan man även använda tvättstuga och duscha). För min del ligger närmaste servicehus ca 100 meter bort.
  • Äger man sin kolonilott? Nja… Man äger sitt hus/byggnader men tomten arrenderar man av kommunen. Det finns koloniområden där man måste ställa sig i kö för att få arrendera en lott, men i vårt område så är det innehavaren som säljer arrenderätten och stugan till högstbjudande. Alltså ingen kö, utan man får helt enkelt bjuda över andra intressenter för att kamma hem en lott.
  • Får vem som helst köpa en lott? Nej, för det här området krävs att man är bosatt i Norrköpings kommun. Andra regler kan gälla för andra kommuner.
  • Är det svårt att få tag på en bra lott? Ja, i och med covid så blev trycket högt på att köpa kolonilotter. Jag köpte min lott 2018 och då fanns det ganska många lotter till salu, men nu säljs i stort sett inga lotter alls i området. De få lotter som säljs går till väldigt höga priser.

Jag har fått ganska många frågor på Instagram om hur det ser ut på området, så jag tänkte visa upp några fler bilder som jag tog nu imorse.

Har du frågor om att skaffa och/eller inneha kolonilott så skriv gärna en kommentar.
Ha en skön fredag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *