Jag har dåligt samvete för att jag inte varit i stugan på 10-11 dagar, speciellt under en period då så mycket händer i trädgården. Grönsaker blir skördeklara och p g a värmen förra veckan så behövdes verkligen vattning. Växterna såg rätt ledsna ut när jag äntligen kom hit idag. Rödbetorna och solrosorna slokade men ett par timmars sakta vattnande fick dem att piggna till. En del buskar har växt och brett ut sig så mycket att jag var tvungen att gå rätt hårt åt dem med sekatören för att ens kunna komma fram med gräsklipparen. Det tog fyra timmars hårt slit innan jag kände att ordningen var hyfsat återställd, och med det menar jag att jag ”bara” behöver rensa ogräs och ansa grönsaker som vill börja blomma. Är det inte förbaskat märkligt att djuprotade grönsaker som t ex rödbetor slokar medan ytligt ogräs frodas som attan, i värmen?
Till skillnad mot förra veckans 35 grader så har vi nu angenäma 24 grader, och det ser ut bli lika behagligt under de kommande dagarna. Perfekt!
Anledningen till att kolonilotten blivit eftersatt är den gamla vanliga, cellgifterna och det medföljande illamåendet. Många dagars spyende och inte mycket ork. Just nu känner jag mig dock okej och har förhoppningsvis energi för att greja på lotten i några dagar.

I den extrema hettan så har en del växter gått in i panik-läge, så purjolök och vitlök har hamnat i olika stadier av blomning. Jag hann dra upp vitlökarna innan de gick i blom, men flera purjolökar blommar så de får bli plantor som jag tar frö ifrån till nästa säsong.

Nu blommar löken

Vitlökarna hade dock bildat stora knoppar så det var i elfte minutens sista sekund som de kom ur jorden. Silverlöken har gått åt skogen, liksom all sallat. Persilja och en del andra örter mår just nu inte bra alls (men jag har fått en skaplig skörd så jag klagar inte), däremot frodas timjan och salvia.
Att ha ett trädgårdsland kräver mer tillsyn än vad jag gett det de senaste två veckorna, men jag hoppas att kan rädda en del och även sådda om en del grönsaker som t ex ärter, rädisor och sallat.
På tal om rädisor så hittade jag en rädisa som självsått sig och det är nog den fulaste och konstigaste rädisa jag sett någonsin.

Dagens skörd av rödbetor, vitlök och en väldigt konstig rädisa (nederst i bild)

En positiv sak som jag noterat denna sommar är att jag inte sett så många mördarsniglar.
Peppar peppar.
Förra året var det total invasion och jag kunde ta 50-60 sniglar på en enda kväll. I år har jag bara sett några enstaka och dem har jag gjort processen kort med.

Nu känner jag att jag jobbat färdigt i trädgården för idag så nu blir det att chilla på altanen och frossa i ringblommor och andra blomster, medan jag lyssnar på P3 Krim och dricker obscena mängder iste.
En liten bildkavalkad från ringbloms- och vallmorabatten:

Ha en skön fredag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *