Jag har lagt några timmar på att klippa och binda upp växter, samt att glesa ur tomatplantorna så att tomaterna mognar snabbare.
Jag gillar att nörda ner mig inom vissa områden och just nu har jag exempelvis ett mål om att odla en spektakulärt stor (vit) julstjärna. Jag köpte den förra julen och nu bor den på altanen och har omplanterats, vilket resulterat i att den nu dubblats i storlek. Det är snart att omplantera den igen.

Det finns ett krux dock, myrorna älskar tydligen julstjärnor så det kommer inte bli kul när den ska flytta in till hösten.

För att övervintra julstjärnan har jag låtit den stå i köksfönstret, där den inte utsätts för direkt solljus och jag sett till att den har jämn fuktighet (men inte för blött) och fått en hel del näring. Jorden jag omplanterar den i har mycket näring som räcker i upp till 6 veckor, och därefter få jag tillföra näring i vattnet. Jag läste någonstans att det i Sverige är det svårt att odla julstjärnor som blir högre än en meter, men jag ska göra ett ärligt försök.

På min instagram har jag fått förfrågningar om att visa bilder av det jag odlar på altanen. Jag odlar inte så mycket grönsaker där utan mest blommor och örter. Grönsakerna odlar jag istället på kolonilotten eftersom de är så utrymmeskrävande. Men en och annan tomat, vitlök, gurka och chilipeppar har jag lyckats klämma in.

Från vänster till höger ses rosenknoppspelargon, tomat, dahlia och chilipeppar.
Jalapenos, som blir röda när de är mogna men kan användas även som gröna frukter. Scoville 8 000-10 000.
Fler tomater och dahlior
Gurka, tomat och rosenskära
En och en halv pallkrage med sallat, rucola, dill, gräslök, basilika, persilja, mynta, vitlök och timjan.’
Dagens skörd av färsk vitlök som ska användas med försiktighet, för de är starka som attan!
Basilika och timjan

Jag har skördat flitigt i pallkragarna så i veckan ska jag så mer basilika för det gör jag av med i mängder. Om du är intresserad av att odla i pallkrage på balkong eller altan så hör först med din hyresvärd/bostadsrättsförening om det ok, för det är inte alltid det är tillåtet. Jag frågade redan innan jag skrev på kontraktet, för hade jag inte fått odla så hade det varit en dealbreaker för min del.
Vad vore livet utan att få se frön gro och bli till stora frodiga plantor? Ganska tomt, anser jag.

Ha en skön dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *