Det är sjukt varmt igen, 33 grader i skuggan.

Jag hade tänkt klippa gräset idag men det går inte för jag känner att jag håller på att få värmeslag. Detta får mig dessutom att ångra att jag tog med marinerat kött för att grilla till middag. I den här hettan känner jag varken att ugn eller grill borde vara igång, istället borde jag rengjort och fyllt poolen och legat i blöt hela dagen. Det är många ”borde/skulle ha gjort” idag, men jag väljer att sitta här i skuggan och lyssna på P3 Krim.
Är det bara jag eller kan även du få för dig att, när du t ex står i februari i minus 15 grader och fryser på en busshållplats, att du tror att det aldrig kan bli så varmt att du knappt står ut? Och vice versa. Nu känns det som att jag aldrig kommer få uppleva att frysa igen.

Vad händer i trädgården?

Många rotfrukter som t ex morötter och rödbetor kan skördas nu. Jag tar bara så mycket som jag behöver till en eller två måltider (1-2 pers), för ju längre rotfrukterna stannar i jorden desto större blir de ju. Duh! Ja, om inte sorkar/möss och till slut frosten ger sig på dem. I denna stund känns tanken på frost helt bisarr dock.

Dessa vinner inga skönhetstävlingar, men är jättegoda

Även västerås-gurkorna börjar ta fart och hemma på altanen har jag skördat flera stycken. Här på kolonilotten är de inte fullt så utvecklade, än så länge.

Jag kommer inte göra några traditionella inläggningar av gurka i år, för jag har massor kvar sedan förra året. Både saltgurka, pressgurka och smörgåsgurka.
Istället gör jag färsksaltad gurka med dill och äter dem till nästan alla smörgåsar och måltider. Det är superenkelt; skiva gurkan och lägg i vatten, salt och dill (efter behag). Efter bara en kvart är gurkan så smaksatt att den kan serveras.
Här i Östergötland så är Brinks färsksaltade gurka högt älskad. De använder dock en vit gurka av västerås-typ och en liten burk kostar skjortan. Den färsksaltade gurka som jag gör blir minst lika god, men eftersom jag inte odlar vit gurka så skalar jag mina gurkor istället. Då slipper man det taggiga som sitter på skalet och gurkskivorna drar dessutom lättare åt sig smakerna.
I år har jag dessutom dragit ner på antalet gurkplantor som jag odlar. Förra året hade jag 8 st plantor totalt och fick så många gurkor att jag fick slänga massor på komposten. Nu har jag bara en planta hemma på altanen och en på kolonilotten. För ett enmanshushåll, som mitt, så räcker det gott och väl.
Det är alltid trixigt att lista ut hur många plantor som faktiskt behövs? Det gäller egentligen alla grönsaksväxter. Det kan ju faktiskt bli så att skörden slår fel och resulterar i nada. Hagel, torka, skyfall och temperatur kan ju ändras i en handvändning och radikalt påverka resultatet.
Det kan ju också bli åt andra hållet, att plantorna ger en ovanligt rik skörd så man måste slänga en del. Okej, det är ju inte hela världen om man får för stor skörd, men om man självhushållsodlar på en begränsad yta så vill man kanske använda odlingsytan för att få ut maximalt av den, i form av mångfald. Något slags mellanting får man således fundera ut för att få en bra blandning av det man gillar att äta dagligen. För min del så funkar det hyfsat med följande (jag är inte vegeterian men mina måltider består av 50-75% av rotfrukter och grönsaker):

4 st grönkålsplantor

4 st broccoliplantor

6 meter med morötter

6 meter med rödbetor

12 meter med purjolök

8 tomatplantor (olika sorter)

4 st blomkålsplantor

2 st odlingslådor med persilja

1 st odlingslåda med dill

2 plantor av bönor

8 plantor av ärter (olika sorter)

2 meter med vitlök

1 odlingslåda med sallat

2 stora krukor med chili

2 plantor med västeråsgurka

1 stor kruka med basilika (15 liters kruka)

3 meter med salladslök

3 stora tuvor gräslök

2 plantor mynta

2 plantor timjan

1 stor planta salvia

Jag odlar inte längre potatis eller gul lök.
Naturligtvis handlar det ju om vad man tycker om att ha på tallriken, men detta fungerar för mig och räcker under hela säsongen. När det blir överskott så skivar jag och torkar grönsakerna i frukttorken, vilket funkar med de flesta grönsaker men inte med t ex gurka. Många örter kan också torkas men vissa, som dill och persilja, tjänar på att istället frysas in.

I dessa galna tider, då matpriserna skjutit i höjden, så är jag glad att jag har mina odlingar med massor av mat till otroligt låg omkostnad. Den stora kostnaden är egentligen arbetsinsatsen, men eftersom detta är mitt största intresse så känns det inte som jobb.
Det är lite svindlande att fröpåsen jag köpte för 20 kr har renderat i 30-35 kg ståtlig purjolök, som skulle kostat mig runt 1000 kr att köpa i butik.

En av två odlingar med purjo, samt kål

Om inflationen fortsätter och matpriserna stiger ännu mer, så kommer jag antagligen kolla över min planering av odlingarna och försöka optimera dem ännu mer för att hålla matkostnaden nere. Den som lever får se.

Jag önskar dig en skön lördag!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *