Det är annandag påsk och jag vaknade upp till en grå och molnig himmel. Trots väderleken hade jag redan bestämt mig för att tillbringa dagen på kolonilotten, redo att ta tag i en del trädgårdsarbete och hämta hem några saker till altanen. När jag steg ut genom dörren kikade plötsligt solen fram och förvandlade den grå dagen till en ljuvlig vårdag. Det var som om naturen själv förespråkade en dag i den spirande grönskan.

Gatorna var nästan öde och få människor syns till, vilket skapade en känsla av lugn och stillhet. Ljudet av fågelkvitter fyllde luften, som om fåglarna själva firar den vackra dagen.

Långa rader av scilla i Östra Promenaden

På kolonilotten har redan några blomsterlökar börjat skjuta upp, medan andra redan står i full blom. Jag passade på att ta några foton som minne. Men rykten cirkulerar om att temperaturen ska sjunka till minusgrader under natten, med möjlighet till upp till 24 mm snö. Jag hoppas innerligt att det kalla vädret inte tar för hårt på de tidiga vårblommorna och får dem att vissna.

Snödroppar
Vårlök
scilla

Trots hotet om kommande kyla var dagens temperatur så mild att jag kan arbeta ute i endast en t-shirt och jag önskade att jag tagit med solglasögon.
Efter bara några timmars krattande var jag helt slut. Det är otroligt hur snabbt jag tappar formen under vintern när jag inte kan ägna mig åt trädgårdsarbete. Samma sak hände förra helgen när jag la ner några timmar på att sopa och rengöra altanen. Min rygg värkte så mycket att jag var tvungen att lägga mig på soffan i en timme efteråt, nästan som om min kropp ropade efter vila och återhämtning. Trots att jag inte gjort annat än att lata mig sen i november.

Det är verkligen ett tydligt tecken på att denna förslappade kropp behöver mer rörelse och motion. Kanske är det dags att börja med lite regelbunden träning för att stärka musklerna och öka uthålligheten inför trädgårdssäsongen. Kanske yoga eller simning skulle vara bra alternativ för mig?

Att ta hand om trädgården är inte bara en njutning utan också ett sätt att hålla mig frisk. Jag vet att min fysik kommer successivt bli bättre nu när vi öppnar koloniområdet och arbetet sätter igång på allvar, det är mest i början av säsongen det är uppförsbacke.

Jag har en hyfsat tydlig plan över vad jag ska odla och vad som som odlas var och dessutom har jag förberett så jag har jordförbättring, näring och kalk hemma. Det finns med andra ord inget att vänta på. Ja, utom möjligen att morgondagens snö ska töa bort.

Mina vintersådder har också börjat gro de senaste dagarna, vilket ger en del hopp om en lyckas odlingssäsong. Jag tror inte de kommer påverkas negativt av den kommande kylan, för de har stått i en kall plastlåda med lock i ett par månader nu.

Jag kommer åka ner till stugan snarast möjlig igen, för det var länge sen jag kände mig så nöjd, tillfreds och glad som jag gjorde idag. Tänk vad några blommor och lite solsken kan göra för humöret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *