Jag konstaterar att det knappt finns några färger kvar i trädgården. Knappt några blommor finns längre, utom någon enstaka sorglig ringblomma och en buske med halvdassig höstaster.

Allt sjunger på sista versen innan buskar och träd tar en välförtjänt vila och jag skänker en tacksam tanke till dessa växter som gett glädje, skönhet och inte minst frukt och bär under säsongen. Vi fick några minusgrader för nån vecka sen och då händer ju saker ganska snabbt i trädgården. Dahliorna och tomaterna säckar genast ihop och blir slemmiga högar, som med fördel kan användas som gödning i matjorden eftersom de bryts ner på nolltid. Det är knappt värt att lägga dem på komposten utan jag slänger ut dem på trädgårdslandet direkt, för jag vet att i vår kommer de vara förmultnade.

Marken var helt täckt av en tjock matta av fallna löv när jag kom hit idag och jag planerade i förväg att lägga hela helgen på att röja upp i trädgården.

Jag har dessutom turen att en kompis lånar ut sin lägenhet som bara ligger 3-4 minuters promenadväg bort, så jag behöver inte krångla med kollektivtrafik och resande utan kan sova i hans lya. Han själv är och hälsar på släkten i Sälen, så jag kan jobba järnet och ta en lång varm dusch efter dagens trädgårdsarbete och bara chilla utan att behöva vara social. Passar mig perfekt just den här helgen. Nu vill jag bara få saker och ting gjorda så att jag inte behöver känna att det hänger över mig.

När jag tog de första dragen med krattan insåg jag hur tjock mattan med löv var. Jösses Amalia!

Under stora magnolian var det värst och då sitter ändå de flesta löven fortfarande kvar på trädet. Efter två timmars krattande hade jag fått upp löven på ungefär 2/3 av gräsmattan. 7 skottkärror som jag knökat ner i den nya komposten. Det lär bli minst 4 kärror till innan jag fått upp allt. Komposten är överfull men här gäller det att ha is i magen, för materialet kommer sjunka ihop tiofaldigt på kort tid. Samma kompost har varit överfull flera gånger i år, men det sjunker snabbt så efter nån vecka ligger det bara någon decimeter växtmaterial i botten. Jag har turen att ha väldigt flitiga och glada maskar som bryter ner allt i rekordfart. Jag har inte köpt dem eller så, utan de finns naturligt i jorden. Jag tillsatte ett par spadar mask-rik jord från trädgårdslandet när jag anlade den nya komposten, vilket gett strålande resultat.

Jag kunde inte jobba så sent idag eftersom det blev beckmörkt runt 16.00 så då kunde jag lägga lite tid på att höststäda även inne i stugan, eftersom jag drar in löv och jord på golven varje gång jag måste hämta nåt inomhus. Orka att snöra av sig kängorna varje gång, nej då dammsuger och våttorkar jag hellre, när jag jobbat färdigt. Som tur är har jag gott om vatten i stora 25-litersdunkar så jag kan göra kaffe, laga lite mat, diska, tvätta händerna och svabba i vinter. Jag får dock värma vattnet i en stor gryta på spisen, för sommarvattnet är ju avstängt sen flera veckor och varmvattenberedaren är därmed också avstängd. Men det är lite småmysigt att göra mer primitiva saker som att diska och skölja i balja och att ha utvecklat en vana att verkligen hushålla med vattnet. Preppern i mig gillar att jag har den erfarenheten. Haha, jag är till och med så snål att jag bara använder en tändsticka även om jag ska tända 10-15 stearinljus. Då tänder jag ett ljus och sen tänder jag resten på det tända ljuset, även fast gammlat skrock menar att en sjöman dör för varje ljus man tänder på det sättet. Så potentiellt har jag haft ihjäl några hundra skvadroner med sjömän, genom åren. Sorry.

När jag hade jobbat färdigt för dagen, och golven var svabbade, så tog jag fram de blommor och blad som jag lagt i press för några veckor sen. Jag lade även in nya löv och blommor i press som kommer vara torkade om ytterliagre några veckor. Jag gör på det gamla primitiva sättet med att lägga blommorna i papper och inuti tjocka och tunga böcker.

På bilden syns torkade växtdelar av aster, ringblommor, vildvin, hortensia, rosenskära, löv från astillbe och asp

Hittills har det gett bra resultat och jag använder de torkade växterna till min dagbok och till ett litet herbarie-album som jag påbörjade i år. Jag gör detta även med växter som jag ser eller odlar inne i stan. Plus att jag gör gratulationskort med torkade växter och vanlig bokplast, vilket uppskattas av trädgårdsintresserade vänner.

Nu känner jag att jag är klar för idag och jag behöver verkligen en dusch och att somna tidigt, så att jag har ork att köra så många timmar som möjligt imorgon. Medan det finns dagsljus. Ha en skön lördagskväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *