Nu när hösten verkligen gjort sitt intåg är det så mysigt på kolonin. Det känns som att allt och alla börjar gå ner i puls och takten dras ner rejält. Kolonistugeområdets livsmotor brummar på en betydligt lägre frekvens, och jag får uppfattningen att vi kolonister kollektivt ser fram emot några månaders vila och eftertänksamhet. Att i stilla lugn och ro kunna planera för nästa säsong och odlingsår, reflektera över säsongen som nu går mot sitt slut och inte minst summera det vi åstadkommit.

Hur gick det egentligen med odlingarna, hur var vädret, vad gav stor skörd och vad gav mindre skörd? Inget år är ju det andra likt. Förra året hade jag exempelvis inga plommon eller körsbär, i år hade jag massor.

I år klappar jag dessutom mig själv på axeln för att jag tycker att jag skött trädgården bättre än någonsin, inte minst i kampen mot ogräset. Jag hann även måla om huset. Okej, fönsterfodrena behöver ny färg, men det kan vänta, och jag är nöjd med att det stora jobbet är avklarat.

Det jag lärt mig med åren är att inte stressa över saker jag inte hinner, utan istället ge mig själv beröm för det jag faktiskt genomfört. Livet blir enklare för mig, som är väldigt självkritisk, om jag släpper prestigen och istället ser till resultatet.

Det är lite skönt att komma hit nu och bara ha minimalt med arbete i trädgården och sen få ägna en del tid åt själva stugan och vara inne i värmen medan höstregnet piskar mot fönstren. Det blåser byvindar som gör att det tjuter runt hörnen, och jag myser med tända ljus, ett glas rosé och nynnar i takt till vindflöjeln som gnisslar på taket. P1 mumlar lite i bakgrunden. Idag har jag bara sett en enda människa på området.

Detta är frid för själen.

Jag har just skördat massor av tomater och jag tror faktiskt jag ska ta in även de gröna tomaterna eftersom vi ska få minusgrader mot slutet av veckan. Jag får låta dem mogna inomhus istället. Ett tips är att lägga gröna tomater på ett fat med ett moget äpple eller mogen chilipeppar för det triggar tomaterna att mogna supersnabbt. Det är, vad jag förstått, ett hormon som triggas av andra mogna frukter som gör att tomaterna snabbt blir röd och fina.

Det har varit ett bra tomatår. Okej, det blev inte så stora tomater men det vägs upp av det istället blev många. Jag har gjort säkert 10 burkar ”sol”-torkade tomater med vitlök, chili, timjan och rosmarin, som jag konsumerat allt eftersom. Jag fick även massor av paprika som jag svärtat i ugnen, sedan filéat och lagt in i olja med vitlök och chili.

När jag konsumerat paprikorna och tomaterna så har jag så himla god olja att använda i bakning och matlagning. Tomatoljan är helt suverän när jag bakar foccacia, vilket jag gör rätt ofta.

Jag vet inte riktigt varför, men jag gissar att det är nedärvt sen tusentals år i oss människor, att samlandet inför vintern ger mig en stor tillfredställelse. Särskilt när jag ser hyllor fulla med burkar av konserverad och torkad mat/kryddor. Det värmer i hela mig och det ger mig någon slags trygghet.

Min trädgård är nu en skön blandning av höstfärger och dofter. Trädens löv skiftar i guldbrunt och rött, och luften fylls med den kryddiga doften av fuktig mark och lövverk. En frisk bris får löven att dansa i en symfoni av höstens toner. Jag njuter av dessa magiska ögonblick och låter mig uppslukas av naturens övergång från sommar till vinter.

Som kolonist är jag tacksam för denna lugna tid som kommer. Det är en viktig paus där jag kan vara närvarande i naturen och känna samhörighet med årstidernas cykler. Att vara en del av detta harmoniska samspel ger mig välbefinnande.

Så jag tar vara på denna tid och jagar inte längre klockan. Istället ger jag mig själv tillåtelse att sakta ner, tända levande ljus och drömma mig bort till dem kommande sommarens blommande trädgård. Och snart är jag redo att planera och förbereda för nästa års grödor och utmaningar på kolonin.

Höstprepp 1: samla in utsäde

Nu preppar jag inför kommande odlingssäsong och samlar in fröer och bönor som jag ska använda som utsäde nästa år. Hur snygga är inte blomsterbönorna? Jag pep av förtjusning när jag öppnade de torkade baljorna och såg att de här bönorna är till och med större och finare än de jag köpte i fröhandeln. Jag har samlat in en rätt stor mängd som jag ska använda 2024 både i rabatter och trädgårdsland. Otroligt nog så blommar bönstänglarna fortfarande så det är en bra växt att fylla ut med och bönorna är goda och nyttiga att äta. Att odla bönor och ärter gör också att jag berikar jorden med nyttiga ämnen som i sin tur gör att jag kan odla mer näringskrävande grönsaker på samma plats, nästa år.

Höstprepp 2: ta in övervintrande växter

Ett annat prepp är ju givetvis att ta in pelargonerna. De trivs i stugmörkret och den svala temperaturen över vintern. Jag vattnar väldigt sparsamt och ger dem knappt något ljus när jag övervintrar dem. De får stå i ett rum som håller 5-7 grader i vinter. Chili och paprika har jag redan tagit in från altanen i stan och övervintrar hemma (under växtbelysning)så det kommer jag inte göra på kolonin, för de skulle inte uppskatta de dåliga ljusförhållandena.
Jag ser ingen riktig poäng i att övervintra dahliaknölar, för jag får så fina blommor från frösådder, så de kommer jag inte heller ta in.

Två stora krukor med basilika som växt till riktiga buskar. De får stå under växtlampor.
En av tre chiliplantor som får bo i köksfönstret till nästa sommar

Höstprepp 3: Förbereda odlingskvarter för vitlök

I november är det dags att peta ner vitlöken och jag har haft alldeles för lite vitlök de senaste åren, så jag kommer dedikera ett ganska stort område för just detta ändamål. Jag har ett område på 1×3 meter som jag ska gräva upp imorgon och jordförbättra så jag bara kan sticka ner vitlöksklyftorna nästa månad.

Höstprepp 4: Plocka och torka de sista kryddorna

Jag har en del kryddväxter som är perenna och klarar vintern, som t  ex timjan, fänkål, oregano och dragon (dragonen behöver dock massor av skydd som t ex halm, bubbelplast eller wellpapp för att överleva på friland, för den är känslig för hårda vindar och alltför kalla temperaturer). Men jag odlar även andra kryddor som jag behöver så på nytt nästa år så jag plockar in stora buketter av t ex mynta och persilja som jag kommer skölja och frysa in eller som i fallet med mynta så torkar jag den. Jag skulle kunna odla mynta på friland och övervintra den men den sprider sig som ogräs så jag har dem i kruka och rötterna fryser därför sönder på vintern.

Höstprepp 5: ta upp de sista grönsakerna ur trädgårdslandet + förvara i jordkällaren

Det är dags att ta upp morötter, rödbetor och kålrötterna innan frosten kommer om några dagar. Det som  kan stå kvar i landet är kålväxter och purjo för de klarar minusgrader. Jag har odlat mer än jag kan förbruka så morötterna kommer jag fermentera, men för rödbetor och kålrötterna ska jag för första gången testa att lagra dem i jordkällaren. Jo, jag har faktiskt en jordkällare, men den består av betong och inte jord. Vi får se hur det går. Jag gissar att den håller nån plusgrad i vinter. Det kan också vara så att det blir helt misslyckat med då jag åtminstone prövat och vet därmed att ”jordkällaren” är kass.

Höstprepp 6: skötsel av redskapen

Det här är något jag fuskat med i många år, men i år ska jag faktiskt se till att rengöra gräsklippare och trimmern, samt slipa skärverktyg som saxar, knivar mm.
Jag ska också se över vilka redskap som ska kasseras (lövkrattor brukar ligga illa till) och byta ut skaften på en del redskap.

Sen är det ju det vanliga..

Gräset ska klippas, fallna äpplen ska plockas upp, ogräs ska rensas, vissna växter ska komposteras, löv ska krattas. Men det är ett jobb som känns överskådligt vid den här tiden på året och snart finns inget kvar att göra. Den kommande helgen så stängs vattnet av för säsongen och då är det verkligen slut på allvar. Lite vemodigt men samtidigt ser jag fram emot att få lägga mer tid på min konst, skrivande och fotografering och tiden går ju fort så snart är det vår igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *