Helt otippat så har vi fått plusgrader och snart kan det räknas som meterologisk vår, enligt SMHI. Vi har ungefär 4-6 grader på dagen och även på natten är temperaturen över nollan. För min del betyder det att det har satt lite fart i mina vinterodlingar och det hade jag inte riktigt räknat med. När jag gluttade under locket så såg jag att pionvallmon redan börjat spira men även att det börjat bildas mögel på jorden på de andra krukorna. Det är givet att det händer om locket ligger tätt på, så nu har jag öppnat upp en glipa så att luften kan flöda i plastbacken.

Pionvallmon har börjat gro, redan nu i februari
Plastback får ersätta växthus och utgöra kuvös till många av mina sådder. Man ser kondensen på insidan av lådan, vilket säger att det är väsentligt varmare i lådan än i luften utanför.

Jag hade inte räknat med att det skulle gro redan nu, utan snarare att jorden skulle vara halvfrusen fram till slutet av mars.
Många tankar far genom huvudet nu när spelreglerna ändrats; om det gror nu och sedan blir en köldknäpp, kommer plantorna dö? Kanske, jag har för lite erfarenhet av den här typen av vinterodling för att säga att plastbacken kommer skydda plantorna mot förfrysning. I ett tempererat växthus är det en helt annan pilsner och där kan man ju styra själv, men jag är i detta fall beroende av vädergudarna.
Om plantorna inte dör, kommer de blir så höga att de inte får plats i lådan?
Jag har medvetet valt höga lådor så det finns utrymme för plantorna att växa, men nu är oron att de kommer växa till sig i förtid och att jag hamnar i en situation där det är för kallt (om nätterna) att plantera ut och samtidigt är plastlådan för låg för plantorna. Hmmmm… eventuellt måste jag göra nån Oppfinnar-Jocke-lösning här med.
Vi har haft minusgrader i flera veckor fram tills för några dagar sedan, men jag ser tecken på att det inte blir fullt så kallt på min altan. Jag vet inte om det kommer värme från husväggarna eller värme från marken (det finns inbyggda värmeslingor under stenbeläggningen, men inte just på altanen). På något sätt så är klimatet mildare på altanen och det märks inte minst för att hyacinterna börjar kika upp i min zink-balja. Jag var till och med tvungen att vattna i baljan, nu i veckan.

Fyra knoppar av hyacinter är på väg upp. Jo, det är fyra…kolla noga 😉

Jag har beställt jord för mer förkultivering och samtidigt ville jag beställa gödsel, helst kogödsel, men det gick inte att ordna. Man kan inte begära hur mycket som helst av en liten lokal blomsterhandel, och jag är tacksam att de fixar och trixar med mina ovanliga beställningar. De har levererat specialbeställningar till mig i flera år.
Jag måste lösa gödslingen på något sätt och imorgon ska jag få lite prover på ekologiskt långtidsverkande gödsel som ska funka med grönsaker/ätbart. Även om jag gör bokashi så räcker det inte till att jordförbättra alla odlingar på altanen och att byta ut all jord är inte aktuellt. Jag måste helt enkelt hitta ett sätt att jordförbättra för odling i stan, utan att behöva frakta hem 50-liters gödselsäckar från plantskolor i utkanterna av kommunen. Jag ska dra på mig tänkar-luvan och spåna på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *