Igår hade jag svårt att somna igen och jag låg och funderade över upphängningsanordningen jag skrev om igår. Jag fixade ju tillfälligt med maskeringstejp så att galgarna inte skulle kunna glida på stången och för att få dem att hänga vågrätt. Men hur skulle jag förbättra detta? Maskeringstejp är ju inte direkt känt för sin hållbarhet.
Jag hade igång en av mina favorit-insomningsvideor som spelar upp ljudet av regn och åska och har helt svart skärm, vilket får mig att slappna av och låta tankarna flöda fritt. Det är oftast då jag kommer på lösningar på saker jag försöker lösa både i jobbet och i det privata och det är då jag får kreativa idéer till nya målningar, fotoprojekt mm.
Okej, maskeringstejpen förhindrar visserligen att galgen glider i sidled på stången men om jag vill flytta belysningen nån halvmeter åt höger/vänster så måste jag ju pilla bort tejpen varje gång och sätta ditt ny tejp på nya positionen.
Detta är på tok för krångligt. Jag vill ju ha något som går snabbt och enkelt att justera.
Lösningen blev häftmassa, någon jag dessutom alltid har hemma för att hänga upp skisser och lappar på väggen i kontorshörnan. Post-its ramlar bara ner efter nån timme eftersom det är glatta betongväggar och det är egentligen bara fästmassa som funkar, om man nu inte vill tejpa upp saker. Och det vill jag ju inte.
Okej, då var problem numero uno löst.
Sedan var det ju problemet att få galgarna att inte luta vågrätt och den lösningen kom också till mig några minuter senare. En motvikt, såklart!
Men hur?
När jag köpte grejerna till upphängningsanordningen så köpte jag även en del andra småsaker som t ex öglor med krokodilklämmor, eftersom jag vet att sånt kommer till användning förr eller senare.
Jag är ju lite av en Oppfinnar-Jocke som gillar att lösa problem (med varierande framgång och kvalitet, ska erkännas) och då helst något jag bygger med saker jag har hemma eller enkelt kan anskaffa utan några större investeringar. Det fanns tydligen en anledning till att jag köpte de där öglorna med klämma. Det var dessutom nedsatt pris på dem så en förpackning kostade inte ens en tia!

Ett par småpåsar fyllda med dekorationssten fick utgöra motvikter och öglorna gör det smidigt att justera vikterna så att galgen hänger vågrätt. Jag ska hitta snyggare påsar (kanske sy själv) vartefter men jag ville testa att principen fungerar och det gör den verkligen. Nu är det skitenkelt att få grejerna att hänga rakt och snyggt.
När jag löst dessa små problem somnade jag gott och med ett nöjt litet flin på läpparna.

Dessa eviga sömnproblem

Jag har haft sömnproblem i hela mitt vuxna liv och tagit insomningsmedicin i över 25 år. Det är dock inte alltid det hjälper och du som har sömnproblem vet ju hur jobbigt det är och hur dåligt man fungerar om man har sömnbrist. Genom åren har jag kommit på en del saker som hjälper mig i sådana lägen, helst i kombination.

Vad jag måste undvika

Jag har också kommit på vad jag ska undvika för att inte själv orsaka insomningsproblem.

 • – Att inte dricka kaffe efter 15.00 är ett måste, för gör jag det är det kört och jag får skylla mig själv.
 • – Fippla inte med mobil eller dator i sovrummet.
 • – Ät inte socker innan läggdags
 • – Gå inte till sängs hungrig.

Vad som funkar för mig

 • Ljud. För 20-25 år sedan vaknade jag av minsta ljud men efter att jag i 6 år bodde i en fastighet med ständiga bråk, fylla och hög musik så blev jag tvungen att hitta på ett sätt att inte vakna av de störiga grannarna. Lösningen blev att hitta lugnande monotona ljud som fick mig att slappna av, som t ex regn, lågt mullrande åska, en sprakande brasa, havsvågor och liknande. Jag har hittat massor med videor på YouTube som har helt svart skärm. För skärmen måste vara mörk och jag vill inte ha ljus som flashar mot de vita väggarna i sovrummet. Det skulle motverka insomningsprocessen. Dessa videor är 8-12 timmar långa och spelar hela natten på låg volym. Regn är det som fungerar bäst och när jag är i stugan så sover jag bäst när jag hör regnet trumma mot taket. Inne i stan får jag nöja mig med artificiellt ljud.
  Exempel på en sån video hittar du här (regn och lite åska).

 • Bada eller duscha varmt innan sängdags. Varmt vatten får mig att slappna av och dra igång sömnhormonet. Jag har inget badkar numera så jag har skaffat en sån där duschstol som pensionärer/funktionsnedsatta personer har så jag kan sitta och varva ner. Den har en mjuk skålning i sitsen så man sitter riktigt bekvämt.

 • Mental avslappning. Detta är kanske den svåraste biten. Om tankarna far i huvudet och hjärnan inte vill hålla klaffen så är det otroligt svårt att somna. Jag har fått lära mig att stressa ner genom att tänka mig bort till en trygg plats där allt är lugnt och ingen stör eller begär något och det finns inga måsten. Oftast fantiserar jag om att befinna mig i ett stort varmt växthus där jag pysslar med exotiska plantor eller sitter med skissblocket i en skön fåtölj medan regnet trummar mot glastaket. Att jag då har ljudet av regn i gång hjälper till att förstärka den sinnebilden. Där går jag i fantasin igenom vilka växter jag omskolar till nya krukor, hur jag arrangerar växter, om jag ser någon fågel flyga förbi, eller om en humla smugit sig in för att ta skydd mot regnet. Ja såna små rofyllda saker.
 • Som en del i den mentala avslappningen så brukar jag skriva listor på saker jag ska göra dagen därpå, för då hålls jag inte vaken av oro för att jag ska glömma bort något viktigt. Jag skriver även listor på saker jag ska göra under helgen, främst roliga saker. För då slappnar jag av i vetskapen om att jag har en plan med olika roligheter som väntar nästa dag. På dagens lista (det är ju lördag idag) står bland annat foto-promenad för att få ihop mina 10.000 steg samt ett besök på loppis. Sånt som jag älskar!

 • Fysisk avslappning. Detta funkar superbra för mig och jag använder mig ofta av guidning via någon video om ”Body scanning”. Man slappnar av del för del av kroppen samtidigt som man andas lugnt och rytmiskt. Det händer att jag somnar inom några minuter.
  Exempel på en sådan video.
  Här är ju problemet att videon ger ljusreflektioner mot väggarna så jag brukar slänga ett svart tyg över skärmen. Jag har också stängt av så att inga fler videor spelas upp efter att avslappningsvideon slutat, eller ställt in spellistan så att nästa video automatiskt blir en regn-video med svart skärm. Dessutom har jag stängt av reklamen med en Chrome-plugin som heter uBlock Origin så jag slipper reklampauser i videor jag spelar upp. Utan den pluginen är det ju olidligt mycket reklam på tuben. Den är helt gratis och jag har använt den i många år för att slippa reklam på streamingsajter.

Ja det är några knep som fungerar för mig. Om du har insomningssvårigheter och inte testat något av det här så rekommenderar jag att du gör ett försök. Avslappningen är en vanesak som kan ta lite övning innan man kommer in i det, men för mig funkade det på andra eller tredje försöket och numera går kroppen in i dvala nästan direkt.

Ha en fin helg och hoppas du får skön sömn!

Ett svar på ”Fler hack till upphängningen av växtbelysningen + problemlösning och mina tips vid sömnsvårigheter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *