Jag har en himla massa olika typer av växtbelysning som jag köpt genom åren men jag har aldrig egentligen investerat i vettiga upphängningsanordningar. Istället har jag kört med rangliga stativ och till och med någon sugproppsvariant som man fäster på kakelvägg eller fönster. Bägge lösningarna är helt värdelösa enligt min mening, eftersom stativen har begränsad höjd på ca 40-50cm och sugpropparna släpper i tid och otid och då rasar både skenan och lampan rätt ner på plantorna.
Jag har behov av att kunna höja belysningen allteftersom mina plantor växer, särskilt paprika och tomater som kan bli bortåt 50-120 cm höga innan jag planterar ut dem i trädgården.
Jag har funderat en hel del på hur jag skulle kunna lösa detta, särskilt som jag har begränsat med plats i hemmet? De alternativ jag har är fönsterbrädena i sovrum och kök, samt i badrummet där jag har en stor bänkskiva där jag får plats med en hel del växter. Så hur skulle jag kunna fixa upphängning som går att justera i höjd och enkelt kunna flytta i sidled?
Svaret på det är fjäderstång, d v s en sådan där duschdraperistång trycker sig fast mellan två väggar med hjälp av fjädring. En sådan stång kan jag fästa i fönsternischerna och höja och sänka precis hur jag vill.
Nästa problem är hur jag ska hänga upp de lysrör som är seriekopplade och ska hänga parallellt? Och hur skulle jag kunna justera avståndet mellan dem om de hänger från stången?
Där blev svaret; byxgalgar!
Således gav jag mig iväg till köpcentrat och införskaffade stång, galgar, kedjor och s-krokar.

Det var lite trixigt att få galgarna att hänga rakt om lysrören inte är lika långt ut ifrån mitten, så för att fixera galgarna tog jag bara lite maskeringstejp. Jag ska klura på en snyggare lösning i det avseendet.
Med galgarnas klämmor kan jag enkelt justera längden på snören/kedjor som lysrören är upphänga med, och även bestämma hur stort avstånd det ska vara mellan lamporna.

Höjden kan enkelt justeras med klämmorna om man använder snöre för upphänging.
Parallella lysrör

Som du kanske ser så använder jag plastlådor som jag fått på köpet när jag köpt köttfärs, champinjoner och tomater. Jag sparar dem alltid och återbrukar dem för att odla örter och förkultivera. Det du ser ovan är krasse, ärtskott och i mitten är basilika på g. Jag tog bort dessa från värmemattan idag, så därför var det lite akut att få upp växtbelysningen.

En strulig dag

Men det var lite strul att få hem det jag behövde. Jag tvingades besöka ett köpcenter ganska långt ifrån där jag bor, dels för att fjäderstången i tillräcklig längd bara fanns i en viss butik som ligger i utkanten av stan och dels för att den andra butiken har uselt lagersaldo i deras butik i city. Så jag fick söka mig till utkanterna av stan för de grejerna också. När jag väl plockat ihop allt jag skulle ha i butik nummer 1 och skulle betala, upptäckte jag att mitt Mastercard var borta. Jag hade inte en aning om var jag förlagt det så jag fick ta spårvagnen hem och leta. Det fanns ingenstans! Jag spärrade kortet och försökte aktivera Samsung Pay för att kunna betala med mobilen. Icke sa nicke! Jag fick ett felmeddelande på tyska om att min adress inte stämde och att om jag nyligen flyttat från Tyskland så har Samsung inte uppgift om det. Jag har aldrig någonsin bott i Tyskland!!

Tanken slog mig, som så många gånger förr, att det blir banne mig kris om man inte har sitt kort. Bankerna kan inte betala ut kontanter och de kan heller inte utfärda ett temporärt kort. Jag ringde till Western Union/Forex och frågade om jag kunde skicka pengar till mig själv och hämta ut på deras kontor? Svaret blev: ”Nej, du kan bara skicka till någon som befinner sig i ett annat land än du själv.”
Suck! Jag frågade om det var möjligt att beställa valuta, t ex 500 euro och sen direkt växla tillbaka dem till svenska kronor? Jo, det var möjligt att beställa valuta via nätet men det skulle kosta en hel del. Okej, det kunde det vara värt, eftersom jag inte vet hur jag skulle klara mig till nästa onsdag (då nya mitt Mastercard förhoppningsvis kommer) utan en krona på fickan. Jag försökte lägga en beställning men fick då veta att pengarna skulle komma tidigast på måndag.
Dubbelsuck!
Återigen tänkte jag att jag borde ha en del reservkontanter hemma ifall dylikt uppstår eller om ryssarna hackar bankerna så vi inte kan använda swish, elektroniska betalningar eller hämta ut kontanter. Man klarar sig kanske några dagar, men rätt snart blir det ju krisartat om man inte kan köpa förnödenheter och medicin.

Till slut var jag tvungen att ringa syrran och be henne ta ut kontanter åt mig. Jag ville inte gärna störa henne eftersom jag visste att hon är krasslig. Ett par timmar senare möttes vi dock upp och jag fick ut kontanter och swishade henne beloppet. Tack och lov för syrran! <3

Sen blev det spårvagnen igen och det var knökfullt med folk (läs jäkligt störiga och gapiga fjortisar på väg hem från plugget) och så trångt att jag nästan fick panik. Det var länge sen jag känt mig så irriterad och intolerant mot ungdomar och inombords önskade jag dem alla åt fanders. Japp, jag var en riktigt klimakteriekossa i det läget, men jag knep käft och försökte andas lugnt.
Som tur var så hade butiken lagt undan mina varor så jag slapp leta runt bland hyllorna igen. Den unga tjejen i kassan fick även lyssna på vilken skitdag jag haft och hon var väldigt sympatisk och förstående. I butik nummer två fick jag ett väldigt proffsigt och trevligt bemötande och jag hittade exakt det jag ville ha.
Mitt humör var väsentligt bättre när jag avslutat shoppingen, tack vare den trevliga personalen! 🙂
Och om jag får säga det själv, så är min lösning på problemet med växtbelysningen rätt finurlig. På det hela taget är jag nöjd med dagen!

Ha en fin helg!

Uppdatering: Jag löste problemet med att få galgarna hänga rakt och stadigt utan maskeringstejpen.

Ett svar på ”Mitt eget hack för att hänga upp växtbelysning (och justera höjden upp till 2 m) + bankstrul”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *