Nu är min längtan till våren så stark att jag inte kan låta bli att ställa in lökväxter i köket. Jag blir glad varje gång jag går förbi köksön och ser de små fina blommorna. De ger hopp och inspiration i en tid då mycket annat känns ovisst, skrämmande och rätt dystert.
Vem blir inte glad av sånt här?

Pärlhyacinter

Mina paprikaplantor har växt en hel del så det fick bli omskolning i veckan och jag grävde ner dem rätt djupt för att de inte ska bli för långa och rangliga.

Paprika ”Apple”

Jag odlar även lite smått och gott som jag skördar dagligen till måltiderna; ärtskott, krasse och basilika. Just ärtskotten är helt otroliga för när jag klippt ner dem (längs med kanten på tråget) så tar det max två dagar innan de vuxit 10-15 centimeter och är redo att skördas igen. En väldigt god och bra källa till vitaminer och mer ekologiskt och närodlat än blir det ju inte. Hittills har jag klippt dem 5-7 ggr och de verkar ha mycket livskraft kvar.

Ärtskott på gula ärter, jag klippte dem igår kväll

Eftersom ett kg torkade gula ärter kostar under 20 kr så blir det väldigt billig mat. Till ett sånt här tråg använder jag 1 dl ärter och räcker som grönt till 2-3 måltider.
Jag ersätter alla gröna blad (spenat, sallat, ruccola osv) med ärtskotten just nu. Dessutom tycker jag att det här är väsentligt enklare än att odla groddar och man slipper det eviga sköljandet. Med 1 kg ärter klarar jag vitaminkällan i 3-4 månader under vintern.
Jag är inne på att inte låta matkassan skena iväg och utmanar mig själv att laga billig men näringsrik mat. Köttfärssoppa är en storfavorit som är väldigt god, billig och mättande och jag har kokat flera omgångar sen i januari och tycks aldrig tröttna på den. Jag räknade ut att varje portion kostade ca 8,50 kr och då åt jag även hembakt källarfranska till soppan.
Andra billiga rätter är sådant som är baserat på rotfrukter, bönor, pasta och kål. Som tur är älskar jag kålpudding så det är en återkommande inslag på menyn. Kött köper jag nästan bara om det finns ett bra erbjudande och då är det jämförpriset jag kollar på. Det handlar inte om att jag behöver spara pengar utan om att jag av principskäl vägrar betala hundra spänn för ett halvkilo köttfärs.
Dessutom är det en kul utmaning att försöka laga god mat av billiga råvaror och jag har fått en och annan aha-upplevelse sen jag började med detta. Jag äter mindre kött och använder inte så mycket ost eller mejeriprodukter längre, så det finns en del hälsovinster med detta också. Mitt kolesterol har varit rätt högt under en tid, så jag hoppas det här gör en förbättring.
Någon gång i veckan kostar jag på mig en lite dyrare måltid och det ger mig något att se fram emot.

Glaserad lax med dill-hollandaise och rostad brysselkål

Nu är det snart dags att ta helg och jag planerar att åka till stugan och hämta hem odlingstråg samt springa min vanliga runda på loppisar.
Ha en fin helg nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *