Ofta undrar jag om andra odlingsentusiasters hem också ser ut som katastrofområden? Har alla säckar med jord i badrummet? Tomma krukor staplade i hörnen, i väntan på nya sådder? Det här med förkultivering i lägenhet är verkligen utmaning ibland.
Jag klev upp i ottan för att följa Vasaloppet och samtidigt passa på att så en massa fröer. När jag sår fröer väljer alltid lösningar så att jag kan täcka odlingarna med antingen lock eller plastfolie, så att sådderna inte torkar ut. Det är särskilt viktigt för de fröer som får stå på värmemattan, hm… och även för min mentala hälsa eftersom det annars blir sjukt mycket vattnande.

En del av det jag sådde idag:

Dahlior i olika utföranden och höjder
Gurka och dahlior
Tomater, gurka och broccoli

Det blev även några byttor med bredsådd av olika sorters petunia, blomstertobak och några krukor med melon.
Sedan var det hög tid att omskola mina chiliplantor och jag slängde faktiskt en hel del eftersom jag inte kommer ha plats för alltihop. Jag är inte van vid att fröerna har så hög grobarhet som de fröer jag köpt från Runåbergs. När jag köper frö från Impecta, Nelson m fl så får jag vara glad om 30% av fröerna gror, men med Runåbergs känns det som 95-100% grobarhet, vilket är imponerande. Plus att deras fröer är ekologiska.
För att få plats med omskolningen var jag tvungen att utöka växtbelysningen och hänga upp fler lampor, vilket innebar att jag stod på en stege när Emil Nilsson vann Vasaloppet. Jag skrek och tjoade och höll på att trilla ned. Katten sprang och gömde sig under soffan och det tog nästan en timme innan hon kikade fram igen. Men jag redde ut det utan olyckor och nu finns till och med lite plats över under belysningen, och det lär behövas till gurkorna och melonerna.

Paprika, Cayenne, Lemon Hot och lite purjo skymtar till höger.

Ute på altanen kollade jag till mina vintersådder och såg att dillen och lejongapen har börjat kika upp.

Olika sorters dill, pionvallmo och lejongap frodas utomhus.

Jag vet inte hur många vändor jag tog ut på altanen för att leta fram plastbackar och krukor, men det blev många varv och hela vardagsrummet, köket och badrummet såg till slut ut som en arkeologisk utgrävning. Suck! Det blev sopning, dammsugning och att svabba golven. Jag var tvungen att byta skurvattnet två gånger.
Nu är mina leder helt slut, särskilt armbågarna så resten av dagen ska ägnas åt att lyssna på poddar och fortsätta med en akrylmålning som jag påbörjade i veckan. Ha en skön söndag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *