Jag får börja med att be om ursäkt för det knasrosa hiskeliga ljuset i en del av bilderna. Det är inte mitt fel, utan Clas Ohlsons.
Jag såg imorse att mina sådder från i söndags redan grott och då är det ju bråttom att få bort dem från värmemattan och in under växtbelysning. Helt otroligt att kålsorter som t ex broccoli grott på bara 3 dygn! Det brukar ta 2-3 veckor. Värmematta for president!
Jag rotade igenom rottingkistan där jag förvarar växtbelysningen när den inte används och såg till min stigande fasa att den var tom! Hur var det möjligt? Jag borde haft minst två armaturer kvar och jag började rota igenom garderober och skåp, för den möjlighet att jag under nån sinnesförvirring lagt dem någon annanstans?

De fanns ingenstans! Jag rotade runt i över en timme och blev alltmer frustrerad, tills det slog mig; jag har ju för tusan använt dem för övervintringen av chiliplantorna! Jag höjde blicken mot taket och där hängde de. Snacka om att ha tunnelseende. Med en öppen planlösning som i min lya, så syns de ju från alla rum (utom badrummet) och ändå såg jag dem inte.

Och bara en sån sak att jag glömt att jag hängt dem där….
Som jag brukar säga; den dagen jag blir senil på riktigt så blir det en väldigt smidig övergång.
Omärkbar faktiskt.
Jaha ja, så jag hade alltså slut på växtbelysning och eftersom jag behövde dem idag och inte kan vänta på leverans så fick jag kolla upp närbelägna leverantörer. Jag hade hört bra saker om Clas Ohlsons armaturer och läste på nätet att de fanns i lager i Norrköping och hade ett rosa-lila ljus som ska vara effektivt för fotosyntesen. Det där med fotosyntesvänligt ljus tar jag med nypa salt för jag har köpt svindyra armaturer med röda och blå lampor och har inte sett att de funkar bättre än lampor med vitt ljus. Faktum är att dyra lampor inte har imponerat mer än de billigare och jag har ändå använt växtbelysning i över 10 år, i olika utföranden.
Jag kilade iväg på lunchen och köpte ett par armaturer och en extra timer och sen järnet hem för att montera alltihop.
Det där som Clas Ohlson skriver på sin webbplats ”Lyser med rosa sken” var definitivt ingen underdrift. Jeeesusjävlachrist! Det blev bordellvarning anno 1950 direkt.

Dahliorna jag sådde i söndags
Frilandsgurka sådd i söndags
Tomater och broccoli gror också efter bara 3 dygn
Gräsligt rosa ljus till höger, men förhoppningsvis bra för plantorna

Jag kan bara tänka mig hur detta kommer se ut utifrån gatan framåt kvällen. Om förbipasserande människor börjar misstänka att jag försöker starta någon form av Red Light District-verksamhet, så blir jag inte minsta förvånad.

Det jag har märkt i år är att mina plantor blir mer robusta, knubbigare och kraftigare när jag satt belysningen tätare och närmare plantorna. Förra året var jag lite snål och satte armaturerna med ca 50 cm mellanrum. I år har jag satt dem med ca 20-30 cm mellanrum (för de som hänger parallelt) och plantorna verkar få ett makligare och kraftigare växtsätt, istället för att skjuta i höjden och bli lång och rangliga. Jag har dessutom sänkt tempen inomhus till 19-20 grader. Mina element och golvvärmen i badrummet är avstängda.
Jag erkänner att jag inte gjort det för att vara solidariskt energisparande, utan för att plantorna trivs bättre i svalare luft. Jag själv har ju kärring-hetta deluxe så jag trivs när det är svalt. Speciellt om nätterna när jag blir överhettad ungefär varannan timme.
Om plantorna blir långa och rangliga så beror det oftast på en av två faktorer; för mörkt eller för varmt.

Nu när jag har en tätare belysning så har mina paprikaplantor slagit knopp.

Paprika ”Apple”
Det knoppas

Paprika-plantorna hos mig är knubbiga och kompakta och stammarna är kraftiga, men jag kommer plocka bort blommorna för jag vill inte att en 15-20 cm hög planta ska behöva bära frukter som väger mer än vad plantan klarar att bära.
När man plockar bort blommor så stimuleras växtkraften och plantan vill växa sig större och producera nya knoppar.
Dock så behöver paprika lång tid och värme på sig att utveckla stora och mogna frukter så framåt maj kommer jag låta blommorna vara ifred och försöka ställa dem så vindstilla, soligt och varmt så möjligt. Och därefter härda dem utomhus några timmar om dagen.

För ja, jag kommer ha mina paprikor på friland, antingen i trädgårdslandet vid stugan eller i stora krukor på stads-altanen (som alltså inte är inglasad). Jag har lyckats med paprika i krukor på altan förr (stugan), fast de stod i skugga. I år ska de få vara på en annan altan med middags- och eftermiddagssol. Vi får se hur det går, men jag tror jag kan lyckas om jag planerar växtplatsen rätt.

Okej det var det hela för idag. Nu ska jag försöka överleva en kväll i chockrosa belysning.
Möjligen kommer jag gå i solglasögon fram till sängdags.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *