Nu är jag nere i stugan igen och har grävt ur en av odlinglådorna och fyllt på med nytt material och jord.
Jag har fyllt på med löv, klipp från de nedvissnade vippspireorna, kvistar, förbrukad jord från krukor, gräsklipp mm. Jag gör det varje år, för att ha en passiv jordfabrik i odlingslådorna under plantorna. Så varje vår gräver jag upp den ny-tillverkade jorden, fyller på med gammal bös och sen lägger jag den nya jorden ovanpå och därefter planterar jag mina växter.


Trädgården ser så risig ut att jag skäms, men jag har morgondagen på mig att röja och fixa så jag hoppas det blir mer presentabelt efter morgondagens arbetspass.
Jag har tagit med mig lite markduk och fiberduk, för jag tänker även så lite blommor och grönsaker imorgon.
Nätterna är fortfarande så pass kalla att jag inte vågar plantera ut min förodlade växter än och det jag sår måste jag täcka med fiberduk för att skydda groningarna mot nattfrost. Dock kollade jag på väderleksprognosen och såg att det tydligen ska bli hela 25 grader om ett par dagar. Helt otroligt!

Detta betyder att jag under veckan kommer kunna plantera en del på altanen och även så en del grönsaker i odlingslådorna. Hurra!
Fiberduken fyller förresten fler syften, den håller kvar fukten i marken vilket betyder att jag inte behöver vattna så ofta. Dessutom bränns inte växterna av den starka vårsolen och jag håller kålfjärilarna borta från borta från min broccoli, blomkål, krasse, rödkål och savoy. Jag älskar fjärilarna, men larverna…ge dem en vecka och kan ödelägga hela odlingen. De är minst lika hemska som mördarsniglar. Morr!

Jag har mycket av det långtråkiga arbetet på agendan: vända jord i trädgårdslandet, rensa ogräs, ta bort gamla jordgubbsplantor, tvätta ur krukor osv. Anledningen till att man ska tvätta ur krukorna är för att slippa överföra eventuella svampar, ohyra, snigelägg osv till nya plantor. Jag vet inte om detta stämmer, det är bara något jag fått lära mig genom åren, således har jag stått och diskat en god stund utomhus. Bilden visar en fjärdedel av alla krukor jag använder i trädgården. Mer jobb väntar alltså.

Mina jordgubbsplantor är så invasiva att jag funderar på att sluta odla dem. De tar över trädgårdslandet och sprider sig som en löpeld överallt. Men det finns ett stort MEN… jag har sorter som ger bär ända in på hösten och de är så goda att jag får spader. Jag har faktiskt en speciell sort som ger mörkt cerise-rosa blommor (minns ej namnet) och de plantorna bara levererar månad efter månad, även in i oktober.

Som du ser på bilden så har jordgubbarna spritt sig över halva trädgårdslandet.

Jag tror jag ska ta några av de nya plantorna (revorna) och sätta dem runt vinbären och också på en plätt som jag brukade odla på förr. På de platserna kan de sprida sig och växa hur de vill och sen gräver jag troligen bort alla jordgubbar i trädgårdslandet.

Trots att det är stökigt i trädgården så tittar mina trogna lökväxter upp och sätter lite färg på tillvaron, så jag bjuder på en liten bildkavalkad.

Jag är dock lite förvånad över att det är så få tulpaner som kommit upp än. Jag gjorde en storsatsning för 2 år sedan och grävde ner över 400 tulpanlökar, många som jag gjorde kombinationsplanteringar av, t ex svart-vitt, röd-vitt osv. Jag ser fram emot att de tittar upp och blommar inom kort, men den högsommarvärme som kommer kan eventuellt sätta tulpanerna helt ur spel. Vi får se, helt enkelt.

I nästa inlägg så kommer jag visa en del av mitt arbete på altanen, som just nu är ett totalt kaos. Jag kommer behöva frakta hem jord och dessutom kommer mitt citronträd som jag beställt. Som tur är så har jag ju allting inom gångavstånd från Klorofyll-Verkstaden som fixar det jag behöver för att odla i city, allt från jord, frön, växter, växtstöd, krukor mm. Det är toppen att ha en lokal blomsteraffär som ger så personlig service.
Altanen är ny för mig, eftersom jag flyttade i höstas, så jag håller på och bygger upp odlingar och planteringar och ska inreda allt för första gången. Jag hoppas du vill hänga med och kolla hur det blir.
Ha en skön lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *