De senaste veckorna har varit minst sagt vädermässigt varierande. Vi har fått snöoväder blandat med högsommarvärme och det har varit omöjligt att veta hur man ska klä sig, när man går utomhus. För ett par veckor sedan blommade körsbärsträden samtidigt som snön vräkte ner.

Strömsparken i Norrköping. 18 april 2024.
Strömsparken i Norrköping. 18 april 2024
Strömsparken i Norrköping. 18 april 2024

Men bara ett par dagar senare var det betydligt varmare och jag kunde städa upp på altanen i stan och flytta mina odlingslådor. Jag har en tendens att möblera om odlingarna på altanen varje år, för att förhoppningsvis göra det hela lite bättre. Det tog säkert ett par timmar innan jag lyckades flytta lådorna och all jord.

Katten Zoya var nöjd med arrangemanget och gjorde sitt bästa för vara i vägen så mycket som möjligt.

Sen kom valborg och det kändes nästan som högsommar och jag sov på kolonilotten efter en intensiv trädgårdsdag. Jag hann rensa och kratta hela trädgårdslandet, sätta ut pinnar till kommande klätterväxtodlingar, storstäda stugan och altanen och placera ut all solcellsbelysning.

Jag måste göra något åt den fula markduken som sticker upp.

Arboristerna hade veckan innan varit och beskurit mina äppelträd och det var lite av en chock att se dem. Det kändes kalt och naket utan virrvarret av grenar, men jag vet att det kommer bli fint så snart löven spruckit ut. Gräsmattan under det stora äppelträdet fick se sol för första gången på ett par år och jag insåg att jag i år faktiskt kommer kunna ställa krukor med blommor under trädet.

Och visst blommar det. Kanske inte så mycket som jag hade hoppats på men det som är i blom är vackert att se på och jag blir varm i hela kroppen.

Även om jag längtar efter att få plantera ut alla mina förkultiverade plantor så är det för kallt om nätterna, än så länge. Det ryktas till och med att det ska bli snöblandat regn om några dagar, trots att det är maj månad. Hela köket är fullt och jag har inte ens plats äta i köket.

Idag är det fredag och jag är i full färd med att planera för en helg fylld av trädgårdsäventyr. Jag ska givetvis åka till kolonilotten med en väska full av ren tvätt, massor av fröer och några nya dekorativa inslag till trädgården.

För att maximera min tid utomhus, planerar jag att laga en rejäl omgång god mat idag som jag sedan bara behöver värma och njuta av. Att tillaga mat i stugan känns alltid lite småtrist för mig, jag föredrar att vara ute och pyssla med mina gröna vänner. Därför är det en stor lyx att ha färdiga måltider som väntar när hungern slår till.

Med jordtemperaturen runt 5-7 grader kan jag passa på att så luktärter och ringblommor och fortsätta mitt arbete med att rensa upp och förbättra jorden. Jag har även planer på att ge alla mina krukor en välbehövlig rengöring och byta ut jorden i dem där jag ska plantera tomatplantor och pelargoner. Med en väderprognos som lovar hela 24 grader imorgon, ser jag verkligen fram emot att gräva ner mina händer i myllan och lyssna på fågelsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *