Jag hade tänkt delta i midsommarfirandet på koloniområdet igår, men jag mådde illa av cellgifterna så jag tog det lilla lugna istället och kollade film och åt god mat och betraktade firandet på avstånd. Det kändes precis lagom för min del. Jag tog en promenad i midsommarnatten och i trädgårdarna lyste prästkragarna. En underskattad blomma, enligt min åsikt.

Idag är det ovanligt lugnt på området och jag misstänker att många lider av sviterna efter dryckerna till sillen och ligger lågt idag.
Paniken över torkan är över eftersom det regnat en del senaste veckan och äntligen börjar gräsmattan få tillbaka sin gröna färg och har växt som attan. Jag hade medvetet låtit bli att klippa gräset under torkan för jag inbillar mig att det är bara är dumt att klippa bort den eventuella lilla fukt som fanns kvar i grässtrået. Men nu var det dags att klippa igen, eftersom det känns som att det skett en liten återhämtning.

Innan jag klippte gräset

Det är mycket på gång i trädgårdslandet men inte så mycket som är skördeklart ännu. Förutom Pak Choien. Alltså jag bara älskar pak choi och det har blivit min favoritgrönsak eftersom jag kan odla den om och om igen under vår, sommar och höst. Jag steker den i smör och sen dressar jag den med lite japansk soya och sesamfrön. Så gudagott! Till det äter jag oftast en bit stekt fisk eller kött eller ägg och det räcker. Man kan lungt säga att jag är mer eller mindre besatt av pak choi och äter den flera gånger i veckan. Till min glädje var det rea på fröer för nån vecka sen så jag kunde köpa massor av pak choi-fröer för ca 10 kr/påse.
Jag ska försöka ta egna fröer också för jag måste odla betydligt mer av denna underbara grönsak, så några plantor låter jag gå i blom.

Pak Choi till höger och fänkål till vänster

Så fort jag skördat delar av en rad så sår jag nytt för att alltid ha tillgång till pak choi. Dessutom är den ju extremt lättodlad och växer väldigt snabbt i den här växtzonen (2). Otroligt mycket god mat och minimalt med jobb. Kan det bli bättre?

Som jag skrivit tidigare så odlar jag också stora mängder purjo, för det är något jag använder ofta och tidigare alltid sått för lite av. I år lär skörden räcka till i alla fall. Det här är bara ett av fyra kvarter med purjo.

En del sorter kan stå kvar i trädgårdslandet till nästa vår, om inte hararna tar dem. De verkar trivas utmärkt i värmen och i den här jorden och jag skulle kunna börja skörda en del redan nu.

Jag sådde två sorters märgärt med olika fabrikat och jag kan konstatera att den ena sorten blev helt misslyckad, medan den andra tagit sig fint och blommar för fullt.

Jag har lärt mig en del om frö-fabrikat under åren och noterat vilka jag ska undvika eftersom grobarheten är kass. Nu får jag lägga ytterligare ett fabrikat och en sort till min ”köp-inte”-lista: Hortums ärter kommer jag inte köpa igen.

Mina rosenbönor/blomsterbönor har också tagit fart och börjat klättra på snörena. Det är första gången jag odlar dessa. Under tidigare år har jag odlat vaxbönor och bondbönor så det blir spännande att se vad det här leder till. Jag valde bönor för att jag förra året odlade purjo på just den här platsen och jag ville sätta något som binder kväve i jorden så att jag kan odla något mer näringskrävande där nästa år. T ex purjo eller kål.

I pumpa- och melonkvarteret verkar det gå trögt för melonerna men pumpan har börjat bilda blom-ämnen och ser lovande ut. Det är en tävlingssort som ser ut som halloweenpumpor och kan bli upp till 800 kg tunga. Jag har aldrig fått nån pumpa som väger mer än 20 kg dock. Vi får se hur det bli i år. Jag ska läsa på lite om gödning och skötsel för att se om jag inte kan få dem lite större.

Lite extra glad är jag över att fröpåsen med kryddsalvia resulterat i en perenn buske som nu blommar i en härlig lila färg. Jag sådde den för 5 år sen i en kruka som stått ute året runt och planterade om den på friland och trodde den skulle dö (det såg illa ut ett tag) men nu verkar den trivas under ormhasseln i sällskap med klockorna.

Avslutningsvis så har jag givetvis förevigat några av de fågelarter som huserar här. För första gången fick jag syn på en hämpling i trädgården.

Hämpling

Det är över 30 grader varmt just nu så jag tänker hålla mig till sånt trädgårdsarbete som kan utföras i skuggan. Puh!

Ha en riktigt skön midsommardag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *