Nu har jag landat i lyan i stan efter en arbetsintensiv helg på kolonin. Det blev blandad kompott men framför allt krig mot det det kanadensiska gullriset som på bara ett par veckor vuxit sig till stora dungar på över en meter i höjd. Jag har slitit bort ca 5 murarhinkar proppfulla med gullris och jag är långt ifrån färdig. Det blev betydligt trevligare runt dammen efter att gullriset försvann. Nu kan man ju faktiskt se kaveldunen och skvättet från badande fåglar.

I den stora parad-rabatten så är vi nu inne i den blå perioden. Men även här finns massor med gullris som jag måste ta itu med. Jag vet, med andra ord, vad jag kommer ägna nationaldagen åt.

Och sen var det ju de förbannade jordsäckarna som legat och hånskrattat åt mig och blockerat farstukvisten. Jag gjorde slag i saken och flyttade dem till min ”hemliga” lilla skämsplats där jag kan förvara sånt som man kanske inte vill se men som är ett nödvändigt ont. Saker som skottkärra, torkställning, vattenslang mm förpassas dit.

Jag trodde inte jag skulle göra av med så mycket jord så snabbt, men jag har faktiskt bara 24 kvar av de 45 jag beställde. Mestadelen har gått till jordförbättring i trädgårdslanden men även till alla krukor som jag planterat i. Jag har 24 rätt stora krukor utplacerade på altanen och längs väggarna och jag har funderingar på att köpa fler, men det tar jag efter att jag hängt upp balkonglådorna för att se om det verkligen finns plats för fler växter. Hursom så är jordsäckarna bortburna. Out of sight och out of mind.

Jag brukar oftast vara rätt nöjd med hur trädgården ser ut när jag klippt gräset. Men nu är det så himla torrt att gräset lossnar helt under både magnolian och äppelträdet. Det finns en stor risk för att det blir bevattningsförbud vartefter så det känns dumt att lägga ny jord och så nytt gräs på de kala områdena.

Till vänster i bild syns marken under magnolian. Knappt ett grässtrå kvar.

Å andra sidan vet jag inte om jag ens vill ha gräs under träden? Speciellt under magnolian är det himla svårt att komma åt med gräsklippare och trimmer. Men vad skulle man kunna hitta på istället? Hur har andra löst det? Jag får nog ta en session på Pinterest och sno idéer.

Helgens grönsaksplantering bestod av melon, squash, broccoli och gurka. Okej, melon kanske inte räknas som grönsak. Jag skyddar plantorna genom att täcka dem med plastförpackningar. Tanken är att fuktigheten ska bevaras men också att mördarsniglarna får svårare att komma åt dem.

Pumpor, meloner, squash och gurka i samma kvarter och med olika plastskydd.

Om jag vet att jag ska vara borta ett par dagar och det ska bli torka, så sticker jag ner vattenfyllda flaskor med spetsiga pipar som låter vattnet sakta sippra ner i jorden, vid plantans rötter.
I övrigt så växer det utav bara den i planteringarna.

Pak choi:en är mer än 5 ggr så stor mot förra veckan. Men jorden är torr och jag måste vattna hela tiden.

Jag är orolig för hur det ska gå med trädgården i sommar? Nu har vi inte haft regn på många veckor och enligt SMHI finns ingen nederbörd i sikte. Sommaren 2018 var det ju rekordvarmt och inget regn och trots det så klarade sig de gamla etablerade rabatterna, med sina djupa rotsystem. Gräsmattan blev däremot helt brun-gul och krasade när man gick på den. Jag måste fundera på hur jag ska klara vattenförsörjningen för grönsakerna om det bli bevattningsförbud?
Vi lär snart få grillförbud/eldningsförbud eftersom det redan är pågående skogsbränder i vårt län. Numera äter jag mest vegetariskt och företrädesvis kokt eller rå mat, för att sänka kolesterolet, så just grillning är inget jag kommer sakna jättemycket. Men mina stackars plantor kommer jag sakna om de dör i torkan. Vad ska jag göra i trädgården då? Hacka ogräs hela sommaren? För torka eller inte så lär ogräset överleva.
Japp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *